Els lectors coneixen a l'escriptor rosinc Esteve Sala (Roses, 1961) pels contes i la poesia. Té dues obres poètiques editades i aquesta setmana presenta una tercera. Ara s´estrena en el camp de la narrativa amb una novel·la fantàstica, 'Els pecats d´Amets', que li va merèixer ser finalista al primer premi Ciutat de Carlet. En aquesta entrevista, on parla apassionadament de la història que al llarg de vint anys ha anat fent créixer, també avança la presentació, aquest divendres a les 19.30 hores al Teatre de Roses, del seu nou poemari, 'Quinze de quaranta'.

Què és 'Els pecats d´Amet's: una novel·la, un recull de contes...?

Jo en dic una novel·la feta de contes. Tots els contes es lliguen, s´entrellacen.

Què significa Amets?

Amets és continent en euskera. A Amets, hi ha dues illes i catorze països, regnes, comtats diferents i tots tenen noms en euskera: Ausardia, Liburu (regne del llibre), Onura (dels diners)... Tots són noms simbòlics d´allò que els passarà als personatges. Només hi ha quatre noms que no són en euskera, els dels vells que s´expliquen les històries en un asil de vells ubicat a Onura.

Quines històries?

Els vells expliquen aquests contes perquè a Onura ja s´ha perdut la literatura oral, i ells intenten recuperar-la. Malgrat tot, això està mal vist i prohibit. En el fons, aquest llibre és una al·legoria que parla de la dictadura i dels temps que corren. Una dictadura contra la fantasia dels contes, de la literatura oral. Durant moltes generacions, s´han explicat contes, però només contes de la por i del martiri que han patit a la terra de Mendi.

Tot succeeix en un mateix espai temporal?

Tota la història passa al llarg de cent anys, però també vaig enrere per explicar altres coses.

Què decideixen els vells?

Fer una novel·la que s´anirà allargant a mesura que van intervenint. Cada vell té una particularitat. Tot està pensat.

Hi ha molts elements de la literatura fantàstica. Li interessa el gènere?

No em desagrada, però és senzillament fer el joc. Sota un llençol de literatura fantàstica, fer un camí de la destrucció cap a la victòria. I seran els nens que segueixen la tradició dels contes que els empeny a anar a lluitar contra els poders de Batarkasun, que té un medalló amb quatre pedres precioses que contenen poders. Sota l´aparença de literatura fantàstica i del component d´aventura, hi ha una reflexió constant sobre el nostre caràcter, per això s´anomena els pecats d´Amets: l´avarícia, la rancúnia, la gelosia...

Va presentar l´original a concurs.

Primer el vaig presentar a un concurs per a joves de 15 a 17 anys, però no va guanyar. Aleshores vaig veure aquest premi de Carlet, convocat per l´Ajuntament i l´editorial Neopàtria, i va quedar finalista i es van decidir a publicar-lo. El llibre està fet amb molt bon gust.

Coincideix ara amb l´edició de 'Quinze de quaranta'.

Va ser acabar les galerades d´un i posar-me amb aquestes. Inclou els quinze poemes que han guanyat algun premi, però també tots els que he anat presentant. I cada poema inclou una dedicatòria, totes elles lligades a un motiu. La presentació me la farà Eusebi Ayensa aquest divendres a 2/4 de 8 del vespre al Teatre de Roses. Ell m´ha escrit un pròleg preciós.

Quin gènere li interessa més?

Tot el que he fet és diferent. Tinc un llibre de poesia d´amor i desamor; un altre de circums­tàncies dedicat a amics, i ara aquest de literatura fantàstica. Ara treballo en un llibre de poemes satírics i també tinc una obra de teatre que vull refer. Són coses que tinc. També m´agradaria publicar un recull de contes amb els premiats. Enviar a concursos fa que m´obligui a escriure. M´ho passo molt bé. És una teràpia.