El Departament de Cultura ha obert la convocatòria pública d´adquisició d´obra fotogràfica amb l´objectiu d´ampliar el fons de la Col·lecció Nacional de Fotografia Històrica i Contemporània de Catalunya, un dels eixos principals del Pla Nacional de Fotografia. La presentació de propostes finalitza el proper 15 de maig i s´adreça a artistes amb recorregut professional a través de la participació en exposicions a galeries, centres d´art o museus; a galeries que poden presentar obra o projectes d´artistes que representen, així com a col·leccionistes. La comissió encarregada de valorar els treballs està formada per representants del departament de Cultura, d´equipaments culturals amb col·leccions fotogràfiques de Catalunya i per professionals del món de la fotografia.

Els criteris que es tindran en compte a l´hora de seleccionar els treballs són: autors que han desenvolupat i aplicat recursos visuals, estètics i expressius innovadors; autors, la producció dels quals ha incidit i renovat la reflexió sobre els discursos contemporanis entorn de la fotografia entesa com a mitjà transversal que afecta totes les àrees de la nostra societat; autors que han estat pioners i han contribuït de forma clara al desenvolupament de tècniques i procediments fotogràfics i els han aplicat a la seva obra; autors, (catalans o d´altres països) que tinguin obres que descriguin, documentin o interpretin moments importants per a l´evolució i transformació de Catalunya en diversos terrenys; i autors o col·lectius que han tingut un paper iniciador o han destacat per les seves aportacions en un moment concret de la història de la fotografia.

Les propostes de compra que se sotmetin a la comissió de selecció de la col·lecció es tindran en compte sempre en relació amb els fons existents, evitant repeticions innecessàries. La col·lecció es farà a partir d´obres, reportatges i projectes específics. S´atendran totes les propostes, però no es preveu l´adquisició de fons sencers o d´arxius complets, la custòdia i conservació dels quals ha de ser assumida pel museu o l´arxiu més idoni en cada cas.

La Col·lecció Nacional s´emmarca dins el pla d´actuacions del Pla Nacional de Fotografia i es crea amb l´objectiu de vetllar sobre el capital cultural i artístic fotogràfic català per tal d´assegurar que les expressions fotogràfiques més significatives a Catalunya estiguin presents, protegides i valorades. La col·lecció té un interès i vocació nacional i internacional, i el seu contingut vol reflectir les aportacions més destacades que s´han fet amb aquest mitjà, alhora que té en compte aquells projectes fotogràfics que s´hagin realitzat a Catalunya i suposin una aportació tant al llenguatge fotogràfic com a la reflexió sobre la cultura, la societat o el territori de Catalunya