Els artistes Cristina i Dimitri Xató, establerts a la Selva de Mar, van decidir, conjuntament amb els veïns del poble, dinamitzar aquest petit municipi a través de la cultura i, l’any passat, van tirar endavant amb èxit un festival d’art a cel obert: La Selva de l’Art, que enguany prepara la seva segona edició.

Els organitzadors han obert fins al 30 d’abril la convocatòria perquè artistes d’arreu del món puguin presentar les seves propostes. “Aquest any es redueix el temps d’exposició, però s’amplien els escenaris d’actuació i s’intensifica la programació d’activitats”.

La idea és 20 artistes per 20 llocs del poble. Les obres seleccionades seran exposades del 17 de juny al 4 d’agost, per la festa del poble, i hauran de poder resistir el vent i la pluja. No hi ha cap tema imposat, poden participar en les categories de: pintura, escultura, fotografia, land-art, instal·lacions, vídeo, performance, new genres i els artistes, a través del seu treball, optaran a una beca-residència a la prestigiosa associació cultural Konvent. És un festival internacional. L’any passat, els artistes procedien del Japó, Burkina Faso, França i Catalunya. També es van exposar obres de l’Iran. Els artistes no van poder assistir al Festival, perquè no els van deixar sortir del país, però les seves obres sí que van arribar. Durant tres dies, els participants es van allotjar a les cases dels veïns del poble per muntar les exposicions.

“Els principals escenaris seran el Centre Social El Trull, situat a la plaça de l’Església i l’ermita de Sant Sebastià, un edifici fortificat del segle XII, on l’any passat es van concentrar la majoria de les propostes efímeres, com ara performances i actuacions de música i dansa”.

El projecte consisteix a crear una ruta artística per diferents cases i carrers del poble fins i tot utilitzant arbres, fonts, façanes, patis, terrasses, safareig… de manera que les obres es puguin contemplar tot fusionant els detalls arquitectònics dels edificis del poble amb la creació artística, donant lloc a propostes originals i innovadores.

Aquest any, es comptarà amb el suport de la galeria d’art Dieu de Cadaqués, que l’any passat també va organitzar un cicle d’art d’estiu en diferents espais del municipi com ara l’església de Sant Baldiri. Ells s’encarregaran de seleccionar les obres d’artistes empordanesos que participaran en el Festival. També s’establirà una passarel·la d’art entre els dos municipis i les esglésies de Sant Baldiri i Sant Sebastià.

Els impulsors de la Selva d’Art tenen una llarga experiència en aquest món. Dimitri Xató és un artista compromès que el mes passat va instal·lar un campament efímer a la plaça de Vic (31 tendes militars amb retrats de refugiats sirians) per denunciar la realitat dels refugiats. El mateix artista exposa Herois a Granollers fins al mes de maig d’enguany.

La Selva d’Art arriba a la segona edició per transformar i dinamitzar la vida d’aquesta petita localitat a l’estiu i atraure visitants. Cristina i Dimitri Xató donen alguns detalls del Festival:

«El Festival es converteix en un intercanvi humà i artístic»

La Selva d’Art arriba a la segona edició per transformar i dinamitzar la vida d’aquesta petita localitat a l’estiu i atraure visitants.

Com neix la iniciativa?

Vam arribar al poble ara fa tres anys, té un paisatge únic que cal potenciar i vam acordar fer-ho amb els veïns.

Quina particularitat té el Festival?

És internacional, atrau artistes de tot el món i una de les particularitats és que conviuen durant tres dies amb la gent del poble, amb la qual cosa l’enriquiment no és només artístic, sinó humà.

El balanç de visitants va ser positiu l’any passat?

Molt positiu. La inauguració va consistir en una botifarrada popular que va reunir molta gent i en totes les activitats que fèiem el públic superava les 20 persones.