El Saló dels Miralls del Gran Teatre del Liceu de Barcelona ha acollit la presentació de la programació de la 31a edició del Festival Castell de Peralada. Un acte, celebrat aquest divendres al migdia, que ha estat presidit per Santi Vila, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Isabel Suqué, presidenta de la Fundació Castell de Peralada i Oriol Aguilà, director del Festival Castell de Peralada. Una edició de luxe amb 23 espectacles a celebrar entre el 6 de juliol i el 17 d´agost i que compta amb un pressupost de 3,8 milions d´euros.

La presidenta de la Fundació Castell de Peralada, Isabel Suqué, ha manifestat que "els meus germans i jo mateixa hem viscut durant més de tres dècades la passió dels nostres pares per la música, l´òpera i la dansa. El Festival es diferencia perquè la lírica i la dansa són els seus protagonistes. Volem reivindicar que la cultura i la música són bens preuats de tots i totes i que els hem de protegir. Nosaltres ho portem Fent durant més de 30 anys amb el mecenatge cultural de la nostra família en vers al festival, que forma part dels nostres valors i és una aposta per la cultura, Peralada i l´Empordà".

El director del Festival, Oriol Aguilà, ha destacat "l´especial mirada a les cultures francesa i basca en aquesta edició i l´haver pogut fer realitat dos somnis: la presencia de Juliette Binoche i Carlos Acosta al festival".

Un cop més, el festival posa de manifest la seva passió per la dansa. El Béjart Ballet Lausanne inaugura el Festival el 6 de juliol amb un espectacle que la companyia suïssa ha creat per homenatjar al que va ser el seu mestre i fundador en l´any que es commemoren 10 anys de la seva mort. El ballet 'La Bella i la Bèstia' a càrrec del Malandain Ballet Biarritz, amb música en directe sobre la partitura de Txaikovski a càrrec de l´Orquestra Simfònica d´Euskadi, arriba per primera vegada als escenaris catalans. Directes de l´Havana, clausurarà el festival amb el debut a Espanya de la nova companyia cubana de Carlos Acosta, Acosta Danza.

El Festival acull enguany tres títols d´òpera. La primícia a Espanya de Dido and Aeneas de Purcell, una versió semi-escenificada, a càrrec del prestigiós director Paul Agnew dirigint la 22a Acadèmia Barroca Europea d´Ambronay. L´estrena absoluta de la nova òpera del compositor Alberto García Demestres, 'La Straordinaria vita di Sugar Blood' en versió concert, i l´estrena a Espanya d´una nova Madama Butterfly amb direcció escènica de Joan Anton Rechi, en coproducció amb la Deutsche Opera Am Rhein. Un nou muntatge operístic que a Peralada arriba amb un repartiment de luxe encapçalat per Ermonela Jaho (Cio-Cio-San), Bryan Hymel (B.F. Pinkerton) i Carlos Álvarez (Sharpless). Gemma Coma-Alabert (Suzuki), qui enguany serà l´Artista resident del Festival, i el baríton Carles Pachón (Príncep Yamadori), guanyador del Premi Extraordinari Festival Castell de Peralada del Concurs Francesc Viñas 2017, completen amb el Cor del Gran Teatre del Liceu l´apartat de veus. Dan Ettinger dirigirà l´Orquestra Sinfónica de Bilbao al fossat, en el que serà el debut a l´Estat d´aquesta jove batuta.

L´Orquestra Nacional del Capitole de Toulouse i el seu prestigiós director musical, Tugan Sokhiev, debutaran al Festival amb les interpretacions de Prèlude à l´après-midi d´un faune de Debussy, Quadres d´una exposició (amb orquestració de Ravel) de Mússorgski i Quatre últimes cançons (Vier letzte Lieder) de Strauss. Per a l´ocasió, l´aclamada soprano Iréne Theorin interpretarà les cançons del compositor alemany.

Els recitals a càrrec del tenor Gregory Kunde i les sopranos Pretty Yende, Ainhoa Arteta i Julia Lezhneva, protagonitzaran quatre nits de la millor lírica a l´Església del Carme. Escenari que també acollirà el debut al Festival del pianista Ignasi Cambra.

L´actriu més internacional de França, Juliette Binoche, recitarà a 'Vaille que Vivre' acompanyada del pianista Alexandre Tharaud en un espectacle en francès on ambdós artistes recordaran a Barbara, la gran dama de la chanson francesa. D´altra banda, el rockstar de la música clàssica, pianista i comunicador James Rhodes, debutarà al Festival amb un recital de piano per al gran públic.

A l´Estiu Musical, els cantants Katie Melua, Bryan Ferry, Franco Battiato i Malú, interpretaran els grans èxits de les seves carreres en actuacions exclusives a Catalunya. Pau Donés i el seu Jarabe de Palo, farà parada obligada a Peralada per celebrar els 20 anys de la formació i Diego El Cigala presentarà el seu darrer projecte discogràfic Indestructible, un homenatge a la Salsa.

Torna el gènere musical al Petit Peralada amb el musical familiar de l´any: 'Geronimo Stilton, gran retorn a Fantasia', el nou musical, arribarà a Peralada per convidar a somiar a petits i grans.

Dues propostes gratuïtes faran sonar la música novament a la Plaça de la Vila de Peralada. 'Tututs!', a càrrec de la Cobla Bisbal Jove i l´actor David Planas, i 'Hipstory' de la formació de dansa urbana, Brodas Bros, són les dues noves propostes per al públic familiar.

Enguany, el Festival presenta una exposició inèdita de fotografies de l´artista francesa Francette Levieux titulada 'Béjart fête Maurice'. Levieux va fotografiar en nombroses ocasions la trajectòria artística de Maurice Béjart, copsant l´emoció, la tècnica i el talent d´aquest gran coreògraf. L´exposició es podrà veure als Jardins del Palau Robert de Barcelona del 12 de juny al 2 de juliol, i al parc del Castell de Peralada del 6 de juliol al 18 d´agost.

La Fundació Castell de Peralada, dins la seva política de Responsabilitat Corporativa, col·laborarà de nou en l´organització de la Nit de l´Alzheimer en benefici de la Fundació ACE, entitat privada dedicada a la diagnosi, tractament, recerca i suport a les persones amb la malaltia d´Alzheimer i altres demències.

Amb l´objectiu de garantir un bon i còmode desplaçament fins el recinte del Castell de Peralada, per tercer any consecutiu hi haurà un servei d´autobús del Festival. Els dies amb actuació a l´Auditori Parc del Castell, sortirà un autobús des de Barcelona en direcció a Peralada.

Les entrades ens posen a la venda avui, divendres 7 d´abril, a les 13:00 hores a: www.festivalperalada.com i al telèfon 902 37 47 37.