Fa més d´un any que la galerista i artista Lola Ventós treballa per fer realitat aquest somni: presentar una exposició amb obra d´un dels artistes que més admira, Josep Guinovart (1927-2008), mort fa deu anys. En aquest camí, Ventós ha aconseguit unir sensibilitats gestant un viatge a tres bandes. Així, a la galeria l´acompanyen el Museu del Joguet, amb una exposició a la Sala Oberta, i la Fundació Perramon de Ventalló, que exhibirà obra del seu fons. Les dues primeres mostres s´inauguren dissabte a les 17.00 i 19.00 hores, respectivament, i es preveu l´assistència de la filla de Guinovart. De fet, tots els actes tenen la col·laboració de la Fundació Espai Guinovart d´Agramunt.

Ventós s´emociona i fa emocionar parlant de Guinovart. "Aquesta manera tan espontània que tenia de treballar amb la matèria i la seva part humana el fan una persona molt propera", comenta Ventós que, al seu parer, "cada dia veus coses diferents en la seva obra, hi trobes un discurs, hi posava ànima en cada peça, era un artista molt visceral". Per això, l´obra de Guinovart enllaça tan bé amb la filosofia que Ventós aplica al seu espai d´art, un racó on aprendre a mirar l´art deixant de banda tabús i prejudicis.

A la Ventós s´hi podran veure, i també comprar, a preus avantatjosos, just en un moment en què l´obra de Guinovart està revifant, una vintena d´obres de la darrera etapa de l´artista. Va ser aquell temps en què Guinovart treballava la matèria usant gammes d´ocres, vermells i blaus, tons de la terra, "un cromatisme que ens parla de la passió amb què ho vivia tot i sentia l´art". Per a la galerista, és una oportunitat per apropar-se a l´esperit de Guinovart, "un alquimista que transforma els objectes més senzills en objectes vells i obres d´art". Així s´hi exposarà des d´obra gràfica, original sobre tela o paper, escultures i objectes.

Paral·lelament, durant els dies que duri la mostra, s´hi faran actes complementaris com uns tallers de Setmana Santa, del 10 al 13 d´abril, on s´ensenyarà a nens a fer mones de xocolata per Pasqua. L´impulsa el filòsof i pastisser Àngel Rodríguez i s´inspirarà en Guinovart. També està prevista una taula rodona amb els crítics d´art José Corredor-Matheos i Pep Vallès, i la doctora en Humanitats, Mariona Seguranyes.

Guinovart i el joc

La mostra que s´instal·la al Museu del Joguet de Catalunya, a la Sala Oberta, es vincula, totalment, al món del joc. Presidint-la, hi haurà unes bitlles donades pel mateix artista i que habitualment s´exhibeixen dins l´àmbit de jugar a l´aire lliure. La resta de peces, una trentena, seran obres de Guinovart relacionades amb el món del joguet, tant perquè el representen com perquè inclouen joguets. Així hi ha mussols de dues cares, collages sobre plats i, fins i tot, un carro de ruc molt divertit. Segons la conservadora del centre, Eva Pascual, "l´exposició mostra una de les facetes menys conegudes de l´artista". De fet, és especial per als responsables del centre, sobretot per al seu director, Josep Maria Joan, que compartí amistat amb Guinovart.

D´altra banda, l´altre eix que completa aquest triangle expositiu és la Fundació Perramon de Ventalló. En aquest espai, està previst no només mostrar les peces de Josep Guinovart del seu fons, sinó també acollir una desfilada de roba inspirada en l´obra de l´artista i gestada per la creativitat de les dissenyadores de la marca Bras. Les creacions es complementaran amb les joies de Roser Martínez. Tots els actes programats formen part d´un llistat de propostes que s´aniran desgranant en el territori al llarg d´aquest any. Entre aquestes cal destacar l´Institut Estudis Catalans de la Sorbona de París; el Museu del Tabac d´Andorra; el Museu de l´Hospitalet de Llobregat; la Fundació Antiga Caixa Terrassa, la Fundació Fran Daurel de Barcelona, Museu d´Art Modern de Tarragona i Museu Nacional d´Art de Catalunya, entre altres.