Salif és un petit gegant que fuig de Mali, el seu país, perquè està en guerra i busca un lloc on viure. Així arriba a l’Empordà, concretament a Figueres, i a l’escola Anicet de Pagès, perquè allà hi ha una geganta, l’Aniceta, que l’acull. Salif és el protagonista d’un dels tres relats solidaris que formen part del projecte Contes per un món millor, una nova i engrescadora iniciativa solidària que sorgeix d’un grup de gent de Navata i de Figueres, relacionats amb el món del magisteri, educació social, psicopedagogia, disseny gràfic i il·lustració, artesania i escultura. “Amb la publicació dels contes es vol fer visible diferents realitats humanes que sovint queden amagades” explica un dels membres del projecte, Merche Franco.

Acompanyen en Salif en aquesta aventura literària una princesa cega que demostra les seves capacitats i una àvia desmemoriada. “Amb aquests tres personatges i a través del món imaginari dels contes, volem sensibilitzar sobre diferents problemàtiques socials que fins ara han quedat una mica restringides i fer-les arribar als nens per despertar el seu esperit crític”. “Existia un forat dins el món de l’editorial de contes a l’hora de parlar de temes com l’Alzheimer, la ceguesa i els refugiats i nosaltres volem donar veu i obrir una porta a l’esperança” expliquen des de la pàgina de Verkami on han obert una campanya que serveix per finançar l’edició i impressió de 500 exemplars de cada conte. Es pot donar suport a la iniciativa a través de l'adreça http://www.vkm.is/perunmonmillor

L’objectiu és arribar als 5.000 euros, dels quals els impulsors de la iniciativa ja n’han aconseguit la pràctica totalitat. Si se supera aquesta xifra, l'objectiu és millorar la qualitat dels llibres. Els beneficis del projecte seran destinats íntegrament a l’organització internacional d’ajuda als refugiats Open Cultural Center. Els contes s’editaran a partir de la segona setmana de maig. Són tres històries per gaudir, però que fan pensar i mitjançant l’entreteniment possibiliten la sensibilització i reflexió personal tant de petits com de grans, “perquè els contes no tenen edat”, assegura Franco. Els autors i il·lustradors “tenim un desig en comú, poder materialitzar unes històries que tant en el text com en la il·lustració són ben estructurades i dissenyades i creiem que poden ajudar a fer entendre una sèrie de qüestions socials de manera lúdica”. Al conte La princesa que hi veia amb les mans, la ceguesa no impedeix la protagonista demostrar un gran talent fortament reivindicatiu. Aquest conte vol mostrar les persones amb les seves capacitats i habilitats per sobre dels estigmes, per un món on tothom té cabuda. El text és de Joana Bassagañas i Cristina de Juana i les il·lustracions de Felip Martí.

El segon conte, La Revolta de l’Àvia, aborda la malaltia de l’Alzheimer i com ho pateixen els familiars que l’envolten. Està basat en la tolerància i el respecte, aspectes necessaris per un món millor. El text és de Cristina de Juana i Joana Bassagañas i les il·lustracions de Neus Oliver. Al tercer relat, Salif el petit gegant, la finalitat és fomentar l’esperit crític vers la punyent realitat social dels refugiats. La màgia del personatge ens mostra la cara amable i esperançadora que pot sortir de la tragèdia de la guerra. Mayte Mondéjar ha fet el text i les il·lustracions són de Merche Franco. Entre les recompenses que s’oferiran als mecenes del projecte, figura que les escoles i entitats que col·laborin es puguin emportar a casa en Salif, un gegantó de veritat que va néixer a mesura que el conte cobrava vida. El petit gegant conviu a l’escola Anicet de Pagès amb la geganta Aniceta, creada a partir dels desitjos dels alumnes del centre, on va arribar a principi de curs.