Un grup d'alumnes d'un institut grec visiten aquests dies l'Empordà, fruit d'un intercanvi cultural amb l'institut Montgrí. Aquest dimecres tenen previst visitar les ruïnes d'Empúries on se'ls farà una visita guiada al jaciment a càrrec d´Eusebi Ayensa, director del Camp d´Aprenentatge d´Empúries, en grec i en català. En aquesta visita es llegiran textos literaris grecs en aquests dos idiomes. Marta Santos, coordinadora del MAC-Empúries, rebrà oficialment la comitiva i adreçarà als assistents unes paraules de benvinguda. En acabar la visita, els alumnes compartiran un pic-nic a la platja d´Empúries, que les famílies catalanes hauran preparat.

Aquesta projecte es va iniciar el curs passat a l'institut Montgrí. Aquest centre va engegar el I Programa Amfitrió d'intercanvi amb Grècia. Aleshores hi van participar 12 alumnes de 1r de batxillerat Humanístic i 15 alumnes del Primer Institut de Tessalònica. Les organitzadores van ser la professora d´anglès Teresa Ramia i la professora de llatí i grec Lina Vilamitjana.

L'objectiu principal del projecte va ser potenciar l'aprenentatge de la cultura clàssica i fomentar l'ús de l'anglès com a llengua de comunicació internacional. L'experiència va ser molt interessant i enriquidora per tothom a nivell cultural, personal, educatiu i social.

Portats per l´èxit d'aquella primera experiència, aquest curs s'ha fet una segona edició amb els alumnes de 1r de Batxillerat Humanístic. L´activitat forma part d'un projecte de les matèries de llatí i grec per tal que coneguin in situ els escenaris de la cultura clàssica, i ha estat organitzada novament per les professores d´anglès Teresa Ramia i de llatí i grec Lina Vilamitjana.

Aquesta és una activitat aprovada pel Consell escolar i el Claustre de professors del centre, i representa una gran oportunitat pels nois i noies que hi participen, ja que té un preu molt assequible i els ofereix grans coneixements culturals i socials, ja que aconsegueix implicar més estretament els alumnes en les visites i preparar des de les aules l´acolliment i l´estada dels convidats.

Enguany l´intercanvi s'ha fet amb un centre de secundària de Grècia Central, el Gimnasi (és així com s´anomenen a Grècia els centres d´ensenyament secundari) d'Àmfissa. La visita a terres gregues va tenir lloc la setmana del 12 al 19 de març del 2012 amb una estada a Amfissa, Atenes, Delfos i visites al Partenó, Museu de l'Acròpolis d'Atenes, Barri de Plaka, àgora i Monastiraki. Els professors grecs que col·laboren són Iannis Coliavas, Khrisula Daglidu i Dimitris Palukis, entre altres escenaris.

Cal recordar que la ciutat d´Àmfissa no és aliena al passat medieval empordanès, ja que, durant l´ocupació catalano-aragonesa dels ducats d´Atenes i Neopàtria al segle xiv, Àmfissa fou seu d´un important comtat català, regit per la poderosa família Frederic, que durant gairebé un segle sojornà en l´imponent castell que domina la ciutat. Una de les obres teatrals gregues més importants del segle xix, El darrer comte de Salona, de Spirídon P. Lambros, hi fa referència.

Amb la visita a Empúries, d´alguna manera, els professors i alumnes grecs tornen la visita que la representants del MAC-Empúries van fer a Delfos la primavera de l´any 2012, amb motiu de la inauguració, al museu del jaciment, de l´exposició Empúries, porta d´entrada de la civilització grega a la Península Ibérica (27 d´abril - 4 de setembre de 2012), coorganitzada pel Mac-Empúries i l´Institut Cervantes d´Atenes, dirigit aleshores per Eusebi Ayensa, i que s´exposà també en altres ciutats gregues.