Un grup d'amics que s'acostumaven a reunir per filosofar sobre art i cultura han decidit muntar una nova editorial, batejada amb el nom de Rupes Nigra. L'editorial neix amb l'objectiu de publicar llibres que siguin de qualitat tant en el contingut com en la presentació. De fet, volen que els llibres esdevinguin veritables edicions de col·leccionista, ja que només se'n faran 150 exemplars i es destruiran els originals per evitar que es tornin a editar. Un dels impulsors, Robert Fàbregas, explica que no són textos fàcils sinó que busquen reflexionar sobre l'art, la cultura i el pensament contemporani. El primer, dins la col·lecció 'Diàlegs', confronta l'obra de l'artista Pep Admetlla amb les reflexions de la poetessa Glòria Bosch. En 30 dels exemplars s'inclouen dibuixos originals de l'artista. L'editorial vol publicar dos llibres cada any i ofereix la possibilitat de subscriure's per rebre els exemplars a casa.

"No volem guanyar-hi diners, el que volem és allunyar-nos de certa mediocritat i oferir noves vies de reflexió social. Som conscients que no són textos fàcils i això és quelcom buscat". Així descriu Robert Fàbregas la idea de muntar l'editorial. Explica que acostumaven a reunir-se un grup d'amics (que vol mantenir-se en l'anonimat) per reflexionar sobre la situació de la cultura, l'art i el pensament. Poc a poc, es van engrescar i han creat una editorial.

Segons detalla, es tracta d'una iniciativa que pretén esdevenir una "eina transformadora" per oferir possibilitats de reflexionar sobre temes amb més profunditat. A més, ho volen fer tenint molta cura de la presentació de les diferents edicions. Els llibres es presenten en una edició japonesa cosida a mà. "Volem que sigui una edició de qualitat i que els llibres esdevinguin exemplars de col·leccionista", explica.

Per aconseguir-ho, a més, han decidit fer tirades molt limitades. Només es faran 150 exemplars de cadascun dels números que publiquin i, a més, els PDF originals es destruiran per evitar que es puguin reeditar.

Dues col·leccions

La idea és publicar dos llibres cada any, un d'art i assaig en la col·lecció anomenada 'Diàlegs', i un altre de pensament contemporani, en la col·lecció 'Morphosis'. 'Diàlegs' uneix un artista i un escriptor o assagista amb la finalitat d'aprofundir en la relació entre la peça creada, el pensament i el debat, deixant les conclusions i reflexions finals al lector. "Sovint es parlarà de temes personals i emocionals, no és un catàleg sobre l'obra d'un artista", remarca Fàbregas.

El primer dels exemplars, que s'ha presentat de la mà l'historiador i exalcalde Joaquim Nadal, està titulat '7 portes + 1', fet per l'artista Pep Admetlla i Glòria Bosch, amics des de fa temps i que reflexionen sobre l'Holocaust. En una trentena d'exemplars (tots estan numerats) hi ha dibuixos originals de l'artista gironí.

El primer exemplar ja està a la venda. Fàbregas ha explicat que els llibres es vendran durant les presentacions però que no els distribuiran pels canals habituals de les editorials. De fet, explica que hi ha la possibilitat de subscriure's per tal de rebre els dos exemplars que editin cada any a casa (100 euros per ambdós). "Els subscriptors tenen els beneficis de formar part d'una fundació i, per tant, també gaudeixen de les desgravacions fiscals", ha afegit.

Més endavant, l'editorial es planteja fer col·loquis per aportar debat a l'entorn de les obres publicades i també llençar una tercera col·lecció, de butxaca, amb obres de narrativa d'autors joves.