El periodista radiofònic Jordi Basté debuta com a novel·lista al costat del dramaturg Marc Artigau amb "Un home cau", un títol escrit a quatre mans en el qual un singular detectiu anomenat Albert Martínez haurà de descobrir els secrets més foscos d'una família adinerada i influent de Barcelona.

En una trobada avui amb periodistes, Basté, que ha dit sentir-se més còmode darrere d'un micròfon que com a entrevistat, ha explicat que va conèixer Artigau fa uns quatre anys, després d'una lectura teatral a Sabadell, i d'allà va néixer una amistat que els ha portat a acabar armant un artefacte literari, en el qual hi ha intriga, eutanàsia, homosexualitat i alguna mort.

La història, publicada en català per Rosa dels Vents, comença una nit del mes de maig, quan el detectiu privat Albert Martínez està sopant a la Barceloneta amb un antic amic de la universitat i veu com a l'espigó de la Mar Bella hi ha dos homes gesticulant en el que sembla una discussió i, posteriorment, un d'ells desapareix del seu camp de visió.

Al llarg de dos anys Basté i Artigau han intercanviat correus electrònics, a la vegada que han celebrat trobades davant d'un bon menú, fins a acabar donant forma a aquesta narració, en què, segons els seus autors, "es veu molt clar qui ha escrit què", especialment perquè un d'ells té una forta influència del llenguatge radiofònic.

Jordi Basté, actualment director i presentador d'"El món a RAC1", s'ha mostrat il·lusionat per aquesta nova faceta de comunicador que acaba d'adquirir, i ha revelat que s'ho ha passat molt bé creant el personatge protagonista, "un compendi de molta gent que forma part de la meva vida".

"Si la gent s'ho passa tan bé llegint-ho com ens ho hem passat nosaltres escrivint-ho, anirà molt bé", ha afegit.

A la vegada, ha considerat que la novel·la és una "declaració d'amor" cap a Barcelona, una ciutat de la qual mostren amagats racons i un bon nombre de restaurants.

Marc Artigau ha apuntat que és un llibre en el qual es parla també d'"una família burgesa, acomodada i de les seves misèries", així com de les decisions que han de prendre en un determinat moment.

Basté creu que el lector descobrirà gràcies al text una ciutat "molt mestissa, amb escenes a la Barceloneta, Eixample, Sarrià o Gràcia, amb influències d'autors com Manuel Vázquez Montalbán o Eduardo Mendoza".

Segons el seu parer, els barcelonins no tenen consciència de com es viu de bé en aquesta ciutat. "Potser que l'estimem una mica més", ha postil·lat.

D'una altra banda, ha reconegut que l'experiència l'ha portat a entendre els escriptors que entrevista i que li diuen que no poden controlar els seus personatges. "Pensava que això era una pedanteria, però ara veig que no, que els personatges creixen i creixen", ha subratllat.

Llibre amb banda sonora (inclòs algun tema de Raphael), és possible que tingui una continuació perquè els dos autors tenen ja noves idees per a noves trames i tenen clar "el seu inici i el desenvolupament".

Esperant que arribi el dia de Sant Jordi per tenir contacte directe amb els lectors -malgrat que a la tarda es jugui un Reial Madrid-Barça- Jordi Basté ha dit que alguns dels seus amics de l'àmbit del futbol com Josep Guardiola i Gerard Piqué ja han rebut un exemplar, encara que no creu que l'hagin començat "perquè aquests dies estan per un altre tipus de coses"