'Cartas de Freud a Reich' del Dr. Carles Frigola es presenta aquest vespre, (19.30 hores) a la biblioteca de Figueres. Participaran en l'acte Josep Ma Bernils, Henar Galán i Vicenç Cánovas. L'obra descriu la diàspora dels psicoanalistes jueus expulsats d'Alemanya i l'exclusió de Reich de la Societat Psicoanalítica Internacional que va tenir lloc al Congrés de Lucerna a l'agost de 1934 i que van marcar el futur de la psiquiatria i de la psicoanàlisi per sempre.

El 1924 era de Wilhelm Reich el director de l'Ambulatorium de Viena i del Seminari Tècnic que reunia als candidats que havien arribat a la capital d'Austrian per formar-amb Sigmund Freud.

L'originalitat del seu provocatiu treball el va anar distanciant de l'ortodòxia psicoanalítica. Però el resultat va ser una extraordinària aventura cap altres interessos científics, culturals, socials i polítics, escrupolosament documentats en aquest llibre.

En la segona part del llibre 'Els ulls, aquestes silencioses llengües d'amor', el Dr. Carles Frigola repren les aportacions de les clíniques dels deixebles de Reich del American College of Orgonomy sobre la posició ocular que precederia a la posició esquizoparanoide de M. Klein ique jugaria un paper de primer ordre en la gènesi de ciertes formes d'autisme i d'esquizofrenia.

El doctor Carles Frigola és Premi Dr. Pascual i Prats del Col·legi de Metges i de l'Agrupació de Ciencies Mèdiques de Girona. Metge de família a Peralada i a Pont de Molins. Diplomat en la Tavistock Clinic i l'Institute of Group Analisys de Londres; Durant la dècada dels setanta va viure en aquesta ciudat i va formar part del moviment anglès de psiquiatria comunitària amb el Dr. R.D. Laing. També va fundar Existentalia, que fou la primera comunitat terapèutica dl país. Ha treballat amb la Dra. Eva Reich —filla de Wilhelm Reich— i és miembro de l'American College of Orgonomy. És autor de diversos llibres, entre els quals destaquen: 'El cuerpo dividido' (1980); 'Wilhelm Reich; el autor y su obra' (1980); 'Los ángeles caídos' (1989) de la editorial Kairó; 'El carácter femenino' (2002); 'Primeros auxilios emocionales' (2004), 'Cordura, locura y sabiduría' (2006),i el darrer 'El cavaller Dalmau de Creixell i altres escrits empordanesos' (2008).

És editor de la Revista de Ciencias Orgonómicas. Dirigeix la Fundació Wilhelm Reich a Espanya i treballa en la clínica de medicina orgonómica, situada a Creixell (Girona).