Figueres ha estat seleccionada per representar la cultura popular catalana al 30è Aplec Internacional 2017 que se celebrarà el 30 de juny, 1 i 2 de juliol a la ciutat txeca d'Ostrava, dins el prestigiós 'The Festival in the Streets'. Com a embaixadors del patrimoni cultural figuerenc, la ciutat enviarà a Ostrava el Gegant Pep Ventura - que enguany celebra el seu bicentenari- i el Drac Local, amb els geganters de Figueres.

L'Aplec Internacional, organitzat anualment per Adifolk i la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, oferirà 3 jornades de cultura popular conjunta amb un espectacle multidisciplinar, una gran ballada de sardanes, una actuació castellera de la mà dels Castellers de la Vila de Gràcia, una cercavila, un concert-espectacle de cort, orquestra i cobla de fusió i una nit de foc, de cloenda.

Des de Catalunya, a banda dels geganters de Figueres, hi participaran: La Cobla Volta al Món, l'Àliga de Tàrrega, el Gegant Pep Ventura i el Drac de Figueres, els Capgrossos de Capellades, els Castellers de la Vila de Gràcia, la Federació de Balls de Diables de Barcelona, l'esbart Xàldiga de Barcelona i els Gegants Veguers de Montblanc. I en representació de la cultura txeca, hi seran la Chamber Orchestra-Camerata Janáceck, el grup de Folklore Ensemble Hibina i el Choir of Ostrava.

Actualment, “The Festival in the Streets” és un festival independent, amb una durada de dos dies sencers en què el centre d’Ostrava es transforma en una gran festa amb una àmplia gamma d’activitats diferents, com concerts d’artistes txecs o internacionals, teatre de carrer, tallers, concursos, esports i jocs, que reuneix al voltant de 30.000 visitants de tota la República Txeca. Enguany, la ciutat celebra 750 des de la seva fundació com a ciutat, els mateixos que fa que Figueres va rebre la carta Pobla.

El regidor de Cultura Popular i Festes, Quim Felip, afirma que així es compleix un dels objectius del programa de Figueres, Capital de la Sardana 2017: "traspassar les fronteres i difondre arreu que la sardana és una manifestació cultural de primer ordre, actual, i signe inequívoc de la nostra identitat com a nació".

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, manifesta que "és un orgull que la ciutat sigui escollida per representar la cultura popular catalana a la República Txeca, en un any especial de celebració de l'efemèride del bicentenari del naixement de Pep Ventura i de Figueres, Capital de la Sardana 2017"

La proclamació de Figueres, Capital de la Sardana 2017 tindrà lloc el dissabte 11 de març, amb un acte oficial al Teatre Municipal El Jardí, en què es farà el traspàs de bandera per part de Mollerussa -la ciutat que actualment ostenta el títol, es llegirà el pregó, i s'estrenarà la sardana 'Figueres, Capital de la Sardana 2017'. La celebració continuarà a dos quarts de cinc de la tarda amb la cercavila 'Populària' pels carrers de la ciutat, des de la plaça Tarradellas fins a la plaça Josep Pla, amb la participació de totes les entitats de cultura popular de Figueres; i amb un espectacle-concert inaugural amb les cobles Marinada i Bisbal Jove a les set de la tarda, al teatre El Jardí.