L´Arxiu Municipal de Castelló d´Empúries es va inaugurar fa just trenta anys. En aquestes tres dècades, ha ocupat diferents dependències del convent de Sant Domènec fins a arribar al lloc actual, a la planta baixa. Fa anys, però, que l´espai ha quedat petit. Ho certifica el fet que dues mil caixes es conservin a Mollet del Vallès. Ara, l´arxiu viu un procès d'ampliació amb una sala nova que permetrà preservar unit tot el fons.

La història de l´arxiu municipal de Castelló d´Empúries resta estretament lligada a la memòria de l´arxivera Marisa Roig. Quan s´inaugurà fa trenta anys a l´antic convent de Sant Domènec, Roig va entrar a dirigir-lo. Era el 12 de gener del 1987. Aleshores el servei disposava de tota una planta, més de 200 m2, però aviat es va quedar petit i evidencià que calia fer obres per reforçar-lo. El 2003, l´arxiu es traslladà a la planta baixa d´on es troba encara. Ara s´ha fet un pas endavant per dotar-lo de més espai i permetre que tot el fons, una part del qual es conserva a Mollet del Vallès -2.000 caixes-, s´unifiqui. Les obres d´ampliació s´acabaran aviat i es preveu inaugurar-les el juny.

"Quan es va obrir l´arxiu, no n´hi havia gaires a les comarques gironines", diu Roig tot reconeixent que a Castelló "existia una tradició arxivera que venia de ­lluny". De fet, l´exposició que acull aquests dies l´Ecomuseu-Farinera incideix en aquests antecedents i, sobretot, reflecteix l´enriquiment viscut durant les darreres dècades gràcies a la bona predisposició dels veïns: des de la primera donació de la vídua de Pelai Negre fins a les darreres, uns 900 cartells de diferents temàtiques, el llegat d´Esteve Ripoll o el fons de dos germans solters, un d´ells músic i l´altre col·leccionista. "A vegades apareixen sorpreses", comenta Roig, que anima la gent a no llençar els llegats antics. "Nosaltres els salvaguardem i els hi donem un ús", diu.

L´ampliació és, doncs, molt necessària ja que, en aquests moments, a l´arxiu no poden tenir tot el fons unit per manca d´espai i, fins i tot, el lloc de consulta que es destina als investigadors és força precari. A la nova sala que s´està habilitant i que es creu que havia fet funcions de celler o rebost per a ús dels frares del convent, es conservarà el material "més important, aquell que no es consulta tant". L´espai, dotat amb armaris mòbils compactes, dona a una altra sala que connecta amb un pati exterior ara tancat i que quedarà pendent d´habilitar-se.

La sala, a més, també estarà dotada amb un nou sistema d´humificació molt més efectiu que no l´actual, realment arcaic i que obliga el personal a buidar els humificadors diàriament. A més, la climatització de l´arxiu serà independent de la resta de l´edifici. "La documentació requereix una temperatura i una humitat constant", justifica Roig.

Les joies de l´arxiu

Entre les joies que preserva l´arxiu destaca tot el fons digitalitzat de l´arxiu Medinaceli, datat del segle X; un llibre de privilegis del 1223 i el llibre del consell municipal del 1535, exposat ara a la Farinera. "En ser Castelló el centre i on hi havia el notari, ens trobem que no només tenim documentació d´aquí, si no d´altres pobles i de diferents èpoques", argumenta Roig. A poc a poc, la documentació es va penjant a Arxius en línia, una eina que ajuda a visualitzar el fons. Actualment hi ha 21 fons i 2.904 unitats documentals.