L'Ajuntament de Figueres i Circus Arts Foundation han presentat aquesta passada nit al Teatre Municipal el Jardí el projecte del Museu Europeu del Circ a Casa Nouvilas. Amb l'assistència de més de tres-centes persones, s'ha presentat un equipament cultural polifacètic, que té la intenció de convertir-se en l'únic museu dedicat al món del circ a Europa i que inclourà una exposició temporal, una exposició permanent, un circ per a gairebé 600 espectadors i una escola de circ. Tot plegat suposaria la rehabilitació i manteniment de Casa Nouvilas, un edifici que actualment roman tancat i que en un 68% pertany a l'Ajuntament.

El projecte preveu gairebé triplicar-ne l'actual superfície de l'immoble a base de fer un edifici soterrat a l'actual pati que es convertiria en una coberta verda de lliure accés. Durant la presentació s'han projectat diversos vídeos amb testimonis d'experts i de responsables polítics que han garantit el suport institucional al projecte, com ara el Consell de Cultura de la Generalitat, Santi Vila; el president de la Diputació de Girona, Pere Vila i el president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Ferran Roquer.

Després de la presentació s'ha obert un torn de preguntes, formulades per una desena de persones del públic, algunes de les quals han manifestat el seu suport al projecte i altres han plantejat dubtes sobre la seva viabilitat o la generació d'espai. Les explicacions han anat a càrrec de l'alcaldessa Marta Felip i del representant de la Fundació i director del Festival del Circ, Genís Matabosch.

Un projecte polifacètic i dinàmic per a Figueres i Europa

El projecte, segons la informació aportada per Matabosch en el transcurs de l'acte, pretén emplaçar a Figueres l'únic museu de circ a Europa, ja que actualment no hi ha cap equip de professionals dedicat a la conservació, difusió i estudi d'una col·lecció de patrimoni circense de referència en un espai adequat que permeti oferir exposicions, espectacles, publicacions i altres activitats al seu entorn.

El Museu Europeu del Circ és concep com una realitat dinàmica, un espai polifacètic, ple de vida, al servei de les col·leccions, del visitant i de la ciutat, un lloc amb 4 espais principals:

Una exposició permanent que explicarà la història dels 250 anys de circ, no només a través d'una selecció de peces històriques sinó també amb l'ajut de recursos sonors, videogràfics i digitals

Una espai de 600 metres quadrats destinat a allotjar grans exposicions temporals que es renovarien 2 cops l'any

Un circ per a 577 espectadors que acolliria cada temporada un espectacle resident lligat a la temàtica de l'exposició temporal).

Una escola professional de circ que quan no s'ocupi (en les hores un nou gimnàs i auditori durant hores lectives, per tal que pugui ser utilitzat per l'Escola Sant Pau i per altres equipaments educatius com l'institut Ramon Muntaner a pocs metres o les entitats de la Ciutat).

Actualment, a semblança del Museu Europeu del Circ projectat només n'hi ha dos al món, tots dos als Estats Units: el Circus World Museum a Baraboo (Wisconsin) que cada any congrega al voltant de cent mil visitants i el Ringling Museum a Sarasota (Florida) que l'any 2014 va atraure 384.323 visitants.

Casa Nouvilas, l'espai idoni pel projecte

El projecte contempla ubicar-se a la ciutat de Figueres que ja es referent mundial del circ a través del Festival Internacional del circ - Elefant d'Or - Ciutat de Figueres. Després d'estudiar i desestimar diversos emplaçaments (Plaça de Braus i l'antiga Presó, entre d'altres), el Museu Europeu del Circ es projecta a Casa Nouvilas, una casa senyorial de 1875, situada al Carrer Nou, número 78, al costat de la Caserna de la Guardia Civil.

El projecte, permetria captar finançament extern per a recuperar un dels edificis de major valor arquitectònic que li queda a la ciutat de Figueres i proporcionaria a l'edifici un manteniment adequat que avui en dia no té.

La proposta passaria dels 2.184 metres quadrats actuals als 5.791 projectats, això vol dir que el cost anunciat és d'una banda per la rehabilitació integral però de l'altra per a gairebé triplicar la superfície actual.

La proposta de funcionament plantejada segueix la del model figuerenc de museu de major èxit: el Museu Dalí. Un dels 6 museus més visitats a l'Estat i l'únic que no emplaçat en una gran capital. La proposta contempla la cessió temporal d'un espai, la Casa Nouvilas, a una fundació, Circus Arts Foundation, que n'aporta la col·lecció, la gestió, el projecte i el finançament del seu dia a dia.

Un projecte viu des de 1997

El primer projecte de museu del circ a Figueres té data de 1997 i estava pensat per a la Sala Edison, finca de titularitat privada. Des de llavors s'ha seguit treballant pel projecte i la Casa Nouvilas es va visitar per primer cop el 27 d'agost de 2010. Els primers estudis per acollir-hi l'equipament són de l'any 2012, data en que es va crear el Festival del Circ a la ciutat, i amb la previsió d'una obertura del Museu del Circ l'any 2018, coincidint amb la commemoració dels 250 anys de circ a la península.

En la darrera reunió de la Comissió del Circ, l'Ajuntament de Figueres es va comprometre a que el 2017 seria un any de captació de finançament i de projectes finals per a arrencar l'obra l'any 2018 amb la intenció d'inaugurar el Museu Europeu del Circ l'any 2021 coincidint amb una 10a edició del Festival.

La valoració econòmica del projecte

Fins al moment s'ha estimat que l'obra per posar en marxa el projecte costaria al voltant dels 6 milions d'euros, dels quals: La Diputació de Girona s'ha compromès, i anunciat públicament el passat 2 de febrer, a aportar 1,5 milions d'euros al projecte de rehabilitació d'un edifici amb un 68% de titularitat municipal i la resta propietat del Consell Comarcal. La Generalitat de Catalunya, a través del Conseller de Cultura, ha parlat d'una aportació al voltant d'1 milió d'euros. Tots els grups municipals amb representació a l'Ajuntament de Figueres -menys CUP i Compromís- el passat mes de juliol van convindre incloure mig milió durant 3 anys pel projecte en el pressupost municipal. Gràcies a la solvència del festival del circ i la singularitat del projecte, s'atrauria fins a 1 milió d'euros de capital privat. Per a completar el cost total, hi ha la previsió de rebre finançament europeu i del Ministeri de Cultura

El “pla de viabilitat econòmica de funcionament” realitzat el fa econòmicament autosuficient a partir del 6è any. A més, el Museu Europeu del Circ suposarà la creació de 30 llocs de treball fixes i 20 de temporals en funció de l'època de l'any.

Circus Arts Foundation, l'experiència en la gestió

El projecte del museu europeu del circ contempla que Circus Arts Foundation, fundació cultural privada sense ànim de lucre, en sigui la promotora que n'aportaria l'experiència en la gestió, el risc econòmic del funcionament a partir del 6è any i el préstec d'una col·lecció el valor de la qual supera el milió d'euros sense cap cost de compra ni lloguer.

L'exposició ha finalitzat amb una bateria dels principals motius pel que es considera escaient el nou equipament cultural:

Estudis culturals

L'Escola de Circ pot ser l'antena d'educació que falta a una Figueres sense universitat. El cas per exemple del que suposa per a Olot la seva Escola d'Art.

Integrador

En una Figueres on conviuen fins a 41 nacionalitats, els valors del circ com l'entesa entre pobles ben diferents són claus en la Figueres de demà.

Usos culturals i ciutadans

Equipament singular per a usos ciutadans: entitats / associacions Equipament per a usos socials.

Oportunitat

Aprofitar la inversió externa de 4,5 milions d'euros garantits si Figueres hi posa 1,5 milions.

Rehabilitació d'un edifici públic

El projecte permetria rehabilitar i obrir un edifici històric de titularitat pública (Ajuntament i CCAE) actualment tancat. S'obriria a la ciutat i al món.

Gestió rigorosa i transparent

Gestionat per la Circus Arts Foundation, entitat que gestiona el Festival Internacional de Circ de Figueres. Èxit de públic, ressò internacional i una gestió rigorosa i transparent.

Viabilitat econòmica

A la Casa Nouvilas, l'equipament s'autofinançaria a partir del 6è any.

Concessió de l'edifici

La concessió seria per un temps determinat i per un equipament gestionat des d'un patronat amb presència de l'Ajuntament, entre d'altres.

Dinamització de l'Eixample-Migdia

El Museu ha de ser un dels motors de l'Eixample-Migdia de la ciutat. Un pol d'atracció perquè els visitants surtin del centre històric i creuin la Rambla en direcció sud.

Creació de llocs de treball

Es crearan 30 llocs de treball fixes, 20 de temporals en funció de l'època de l'any. A banda dels llocs de treball creats indirectament.

Equipament amb contingut viu

Museu, però amb sales d'espectacles i exposicions temporals que es renovaran cada any oferint al visitant continguts renovats per tornar a la ciutat.