El Museu Memorial de l´Exili (MUME) de La Jonquera acull aquest dissabte 11 de febrer (12 h.) l´acte d´inauguració de l´exposició 'L´Èxode d´un poble. La retirada a la Vall de Camprodon i Prats de Molló'; una mostra fotogràfica de la retirada republicana de l´any 1939 produïda per l´Ajuntament de Camprodon i el Centre d´Estudis de la Retirada. L´acte de presentació anirà a càrrec de representants del consistori camprodoní i del comissari del projecte, Lluís Bassaganya.

L´exposició il·lustra a partir d´imatges, breus explicacions i cites bibliogràfiques, les dures escenes dels exiliats republicans que l´hivern de 1939 van recórrer centenars de quilòmetres per arribar a territori nord-català i francès; i que van ser captades pel farmacèutic de Prats de Molló André Alis, que amb la seva càmera va poder fotografiar el terrible espectacle d´un èxode mai vist a la Vila de Prats. L´exposició fotogràfica també anirà acompanyada d´una mostra del material abandonat per soldats i civils a les muntanyes de la Vall de Camprodon, i que Lluís Bassaganya ha recollit resseguint els camins utilitzats per creuar la frontera.

L´Èxode d´un poble. La retirada a la Vall de Camprodon i Prats de Molló

El projecte, que al llarg dels darrers mesos també es va poder visitar a Camprodon i a Barcelona, es presenta com un homenatge a totes les persones que van viure en primera persona els efectes d´aquesta retirada. En aquest sentit, es calcula que entre el gener i el febrer de 1939, 500.000 persones van travessar els Pirineus per l´Alt Empordà, la Cerdanya i el Ripollès en busca de refugi a terres nord-catalanes i franceses, i unes 100.000 ho van fer pel Coll d´Ares.

La mostra es podrà visitar de l´11 de febrer al 30 d´abril del 2017 i l´entrada és gratuïta.