El 2 de febrer del 1817 va néixer, a Alcalá la Real, el compositor Josep Maria Ventura i Casas. Aquest dijous, doncs, es compleixen els dos-cents anys i, per no deixar passar aquesta data històrica, el Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres fa una festa popular que començarà al carrer que porta el seu nom i que inclourà el bateig d´un gegant, que emula la seva figura, just davant de la casa on va morir, el 1875.

El gegant dedicat al músic s´està acabant de crear al taller de Ventura & Hosta de Navata. A diferència del que fan habitualment, els artesans David Ventura i Neus Hosta han partit del motlle original de guix del bust de bronze fet per Llorenç Cairó (1972) i que ha preservat tots aquests anys el Foment de la Sardana. D´aquest motlle se n´han extret altres de silicona "per no fer malbé l´original" i, més tard, se n´ha elaborat una còpia en resina. El cap, doncs, és de fibra de vidre, la qual cosa permet que sigui extraïble i que, a la vegada que pot usar-se com a gegant, també pot fer de capgròs.

Amb una tenora a la mà

Ventura explica que la figura fa 3.15 metres i que se l´ha vestit inspirant-se en una fotografia antiga de Domènech Bosch on se´l veu amb pantalons de quadres, una jaqueta llarga i una armilla verda. A la mà durà una tenora. La colla gegantera de Figueres serà l´encarregada de fer ballar el gegant. De fet, durant la festa popular on se´l presentarà, no hi faltarà la música original de l´homenatjat i s´estrenarà una composició original d´Ivó Jordà dedicada a Pep Ventura.