El Consell de Mallorca ha presentat aquest divendres els resultats de la inspecció arqueològica de l'embarcació romana del Baix Imperi que es va desenvolupar entre el 18 i el 19 d'octubre de 2016 a aigües de l'arxipèlag de Cabrera.

Uns treballs que permeten assegurar que es tracta de les restes "millor conservades de Balears i probablement un dels millors conservats de la Mediterrània occidental".

Durant aquesta intervenció, realitzada a 70 metres de profunditat, es van realitzar un total de 2.000 fotografies d'alta resolució de tot el jaciment, el que ha permès crear una planimetria general de l'embarcació, batejada com Cabrera XIV. El Consell ja treballa per a la protecció d'aquest jaciment subaquàtic, que pateix un risc elevat d'espoli.

El vaixell, amb una càrrega de més de 2.000 àmfores, es va enfonsar entre els segles III i IV d.C. Tenia forma ovalada i mesurava 15 metres de llarg per 10 d'ample. Es desconeixen les causes del naufragi i la destinació de la nau, que va poder salpar del Nord d'Àfrica.

Amb aquest descobriment ja són 14 els naufragis d'època clàssica localitzats en aigües del Parc Nacional de Cabrera.