27 de gener de 2017
27.01.2017
Comiat

L´any Caterina Albert/Víctor Català s´acomiada amb un acte coral a la Generalitat

El president, Carles Puigdemont, descriu Català com una escriptora "impressionant, imprescindible i determinant"

27.01.2017 | 21:46
Acte de cloenda de l´Any Caterina Albert/Víctor Català

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha presidit aquest divendres l´acte de cloenda de l'Any Caterina Albert/Víctor Català, que culmina un any d´activitats organitzades per homenatjar la figura de l´escriptora catalana coincidint amb el 50è aniversari de la seva mort. L´acte institucional ha comptat amb els parlaments del president, de la presidenta de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, del conseller de Cultura, Santi Vila, l´alcalde de l´Escala, Víctor Puga, el net de Català, Lluís Albert, i la professora Irene Muñoz. A més, Terratrèmol Produccions ha representat alguns esquetxos del seu espectacle ´Víctor Català, la senyoreta de l´Escala´, i s´ha projectat un fragment del documental de ficció ´La Víctor´, de Minoria Absoluta.

En el marc de l´Any Caterina Albert/Víctor Català s´han celebrat a Catalunya desenes d´actes i conferències sobre l´escriptora, s´han organitzat lectures, rutes literàries i exposicions -algunes itinerants-, també un simposi literari a l´Institut d´Estudis Catalans, i s´ha produït un documental i fins i tot una obra de teatre, entre altres inciatives. Aquest divendres, dia de la mort de l´autora ara fa exactament 51 anys, el Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat n´ha acollit la cloenda, amb permís de la jornada que celebraran demà a L´Escala especialistes en la vida i l´obra de Català.

L´acte de cloenda s´ha celebrat aquest divendres 27 de gener, coincidint amb la data de la mort de Cristina Albert fa 51 anys. A banda dels parlaments, l´acte ha estat amenitzat pels actors de la companyia Terratrèmol Produccions, que van estrenar l´any passat l´espectacle ´Víctor Català, la senyoreta de l´Escala´. La companyia ha interpretat alguns esquetxos d´aquest muntatge, centrat en la discriminació de gènere que tant va condicionar la vida de l´escriptora, fins al punt d´adoptar un pseudònim masculí (Víctor Català) per poder desenvolupar la seva obra literària.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha descrit Caterina Albert com una escriptora "impressionant, imprescindible i determinant". Una dona decidida i coratjosa, imprescindible perquè forma part de la literatura catalana que ha transcendit, i determinant perquè va "deconstruir el ruralisme idealitzant que ens va llegar la renaixença, i a més innovant".

També ha senyalat que l´autora ens remet a un temps en què ser dona s´havia d´exercir "gairebé en la clandestinitat" i que avui és "gairebé obligat" pensar-hi perquè si avui gaudim d´aquests drets es deu a qui va lluitar amb exemple per tenir-ho.

Els parlaments han coincidit a subratllar la precocitat de l´escriptora, així com el seu desafiament a la moral establerta a través d´aquesta "màscara" literària masculina. La directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, ha senyalat que l´obra de Caterina Albert representa un "moment fundacional" d´un nou gènere literari, el drama rural. El seu talent es va desenvolupar "sota el signe de l´escàndol" ha afirmat Borràs, per aquí l´escriptora té passatges d´una modernitat i duresa que bé li escau la consideració de la "Quentin Tarantino de les lletres catalanes".

El conseller de Cultura, Santi Vila, hi ha afegit una valoració sobre el caràcter "pioner" de la seva figura, essent una dona "fidel a ella mateixa". Vila també ha parlat del patriotisme de Català, un sentiment "que passava per l´Escala però amb vocació universal". L´alcalde del municipi empordanès, Víctor Puga, ha destacat al seu torn la lluita de Caterina Albert "contra el món patriarcal" i ha posat en valor que durant la seva llarga vida "li va tocar viure sempre a la contra de la seva època".

La professora de la Universitat de Perpinyà, Irene Muñoz, que està enllestint la seva tesi sobre Caterina Albert, ha glosat la figura de l´escriptora, i finalment ha intervingut el net i fillol de l´autora, Lluís Albert, de 93 anys d´edat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook