El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) ha inaugurat l´exposició ´Leonardo da Vinci. El geni i els invents´, una producció italiana dedicada als enginys més destacats de l´artista i inventor renaixentista que es podrà visitar fins al mes de juny. En la mostra s´exposen 40 màquines i enginys ideats per Leonardo da Vinci, construïts a partir dels manuscrits, els esquemes, els dibuixos i les indicacions dels còdexs del geni italià. S´han reproduït de manera fidedigna i amb els materials propis de l´època alguns dels seus ginys més notables, creats sobretot per intentar fer més senzilla la vida de les persones. Aquestes obres van ser dissenyades entre els anys 1482 i 1510.

La finalitat de l´exposició és donar a conèixer la figura de Leonardo da Vinci no només com a pintor i escultor, sinó com a home del Renaixement, amb una visió panoràmica i dinàmica del món i amb un saber transversal que reunia totes les disciplines de l´època.

La mostra s´exposa des de 2009 de forma permanent a Roma, al Palau de la Cancelleria. La mateixa mostra en format d´exposició itinerant és la que arriba per primera vegada a Catalunya i Espanya al mNACTEC, després d´haver recorregut diverses ciutats del món com Roma, Viena, Istanbul, Berlín, Abu Dhabi i Dubai.

Com a novetat, la mostra al mNACTEC incorpora hologrames a l´espai expositiu, mostrant d´aquesta manera la seva aposta per l´ús de les noves tecnologies. Els hologrames implementats s´utilitzen com a complement al recorregut de l´exposició i aporten una experiència única sensorial al visitant.

Els àmbits de la mostra

L´exposició ´Leonardo da Vinci. El geni i els invents´ ha estat distribuïda entorn els quatre elements naturals (aire, aigua, terra i foc) i també compta amb un espai dedicat als elements virtuals i un altre enfocat a la vessant artística de Leonardo. En relació a les màquines interactives manipulables hi ha un total de 16 peces que el visitant podrà fer funcionar combinant així l´experiència directa del funcionament amb l´exploració dels principis físics i mecànics implicats en cada una de les màquines.

S´hi exposen les màquines i els invents extrets dels còdexs de Leonardo da Vinci referents a l´aprofitament de l´aigua, la navegació, la flotació i, fins i tot, els sistemes de salvament de persones. També es mostren els famosos dissenys d´ales articulades que simulen la morfologia de les ales de les aus. Totes les màquines van acompanyades de les fotos dels dibuixos i càlculs que va fer l´artista.

L´exposició compta també amb els mecanismes d´enginyeria civil, com la creació de ponts, màquines per treballar al camp o bicicletes; els ginys destinats a la defensa i a la guerra, que inclouen màquines sorprenents com un tanc mòbil amb canons, i la reproducció de quatre dels quadres més famosos de l´artista italià.

La mostra també presenta nou hologrames, en sis idiomes, on es poden observar les obres artístiques més interessants de Leonardo da Vinci, les màquines en moviment o la tècnica utilitzada per pintar els seus quadres. S'ofereix també un interactiu 3D per tal de veure aparells en funcionament i visitar virtualment l´exposició.

Amb la voluntat d´ampliar l´abast de la mostra, el mNACTEC ha programat diverses activitats al voltant de l´exposició, tant en l´àmbit educatiu, l´àmbit familiar i l´àmbit de la divulgació. Les activitats escolars inclouen tallers, visites guiades i concursos. Les propostes familiars engloben visites guiades, visites teatralitzades i tallers infantils.

Està previst que fins al juny es programin diverses conferències i activitats divulgatives al voltant de l´exposició.