Al segle XVIII i principis del XIX, l´Empordà era una terra eminentment agrícola amb una forta importància econòmica. La necessitat d´exportar la producció sobrant va fer que el sector s´especialitzés per optimitzar la comercialització. Aquestes xarxes comercials van ser les bases per al futur desenvolupament industrial. D´aquesta idea parteix l´exposició Empordà industrial. Inaugurada a l´Ecomuseu-Farinera de Castelló d'Empúries fa uns dies, amb l´assistència del conseller de Cultura, Santi Vila, la mostra fa un repàs per tots els sectors industrials que es desplegaren vinculats a les matèries primeres i a la modernització de les tecnologies: des de la pesca, la ramaderia, l´arròs, el suro fins al tèxtil o la mineria. L'exposició és de llarga durada ja que es podrà veure fins a l'octubre.

L´exposició, comissariada per Eusebi Cabanelles ha estat produïda per la Farinera de Castelló, el Museu del Suro de Palafrugell i el Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. El procés de recerca ha suposat dos anys de feina intensa i el resultat es mostra desplegat en quatre àmbits diferents. Per una banda es parla de l´Empordà, una economia diversificada amb la consolidació de la industrialització a principis del segle XX. En segon àmbit es despleguen les diferents indústries: la vinculada al mar, l´agricultura i ramadaria, el vi i l´oli i, finalment, la indústria de muntanya vinculada, sobretot, a la construcció. El tercer àmbit incideix en el món del suro, "un model industrial singular".

La força de Figueres

El darrer àmbit és, talment, sorprenent i molt interessant. Se centra en Figueres com a centre comercial i industrial tot presentant indústries que foren molt potents i que, en part, van anar desapareixent. És el cas del molí Ubanell obert el 1899 al carrer Nou; Gimson, un taller de fabricació de bicicletes; la foneria Sala i Fita; la farinera Bordas que va funcionar fins al 1968; la fàbrica de Curtidos Geli e Hijos, ara reconvertit en habitatges; la fabrica de rajols Miquel Carreres o la fàbrica d´esperit de vi i de greixos per a la indústria cosmètica Bosch Masferrer.