Ullastret (Baix Empordà) ha presentat aquest diumenge un estudi realitzat per una vintena d'arqueòlegs d'arreu del món sobre les restes d'una illa del poblat iber. El director del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC), Josep Manuel Rueda, diu que es tracta d'un dels treballs més importants de l'arqueologia catalana els últims anys. Rueda ha destacat que l'estudi, que es va fer amb un radar geofísic el 2012, ha permès delimitar el perímetre d'aquesta illa i la trama urbana dels ibers quan estaven instal·lats en aquesta zona del Baix Empordà. El director de la seu d'Ullastret del MAC, Gabriel de Prado, destaca que s'ha aconseguit tenir molta informació "sense fer ni un forat a terra". De Prado assegura que ara tenen un "coneixement més ampli" de les restes i això els permetrà obrir línies de investigació noves per entendre més bé la civilització iber.

Unes 30 persones han assistit, malgrat la forta pluja, a la presentació de l'estudi, en format monografia, que una vintena d'arqueòlegs d'arreu del món han realitzat sobre una illa del poblat iber d'Ullastret. Es tracta d'un projecte que es va iniciar el 2012 amb l'exploració d'una part d'aquest jaciment a través d'un radar geofísic, que ha permès, entre altres coses, delimitar el perímetre d'aquesta illa, així com saber quin tipus de construccions es realitzaven en aquella època, entre els segles dos i tres A.C.

El director de la seu del MAC a Ullastret, Gabriel de Prado, comenta que els ha sorprès ja que fins ara es creia que l'espai investigat només tenia uns 3000 m2. "El radar ens ha fet saber que estem parlant d'unes cinc hectàrees". L'exploració també ha permès "entendre quina era la trama urbana d'aquella civilització", ha comentat de Prado.

L'illa que s'ha estudiat, anomenada 'illa d'en Reixach' és una de les zones en la que més s'ha treballat els últims anys a Ullastret. "Podíem intuir moltes coses, però ara sabem amb certesa quina tipologia d'edificis hi havia", ha comentat de Prado.

Per el director del MAC, Josep Manuel Rueda, la qualitat del treball és molt important. "Hem de tenir en compte que aquí hi ha treballat els millors arqueòlegs del món, amb una tècnica no invasiva", comenta. En aquest sentit, Rueda ha destacat que han pogut saber tot el que hi ha a sota de manera precisa i sense haver d'excavar. "Hem pogut saber on hi ha restes interessants i per tant ens permet anar més segurs al excavar", ha reblat.

Publicació en anglès

Una de les particularitats d'aquesta presentació és que ha sortit també en anglès. "Estem convençuts que tindrà una rellevància i transcendència molt important arreu i per això hem volgut publicar-ho en anglès", ha comentat de Prado. Amb tot, el director de la seu d'Ullastret considera que també serà molt útil per els aficionats a la cultura iber o a l'arqueologia en general.

Tot i que inicialment en la presentació estava prevista una visita guiada per 'l'illa d'en Reixach' el temporal de vent i pluja ha impedit que es pogués realitzar i s'ha ajornat ja que el jaciment ha quedat completament inundat.