El músic castelloní Marc Timón, un dels compositors catalans amb més projecció internacional, està a punt d´estrenar sèrie americana. 'In Absentia'. Ha estat una gran oportunitat i "el meu primer treball en solitari com a compositor als Estats Units" explica Timón, després de la seva exitosa col·laboració en la música d´una sèrie d´èxit, Agent Carter com a programador i orquestrador.

In Absentia és una sèrie fosca, misteriosa i visualment captivadora: " Vaig fer la música d´un dels capítols de la sèrie, The Anniversary, un tema melancòlic amb violoncel, piano i cordes per narrar "una història d´aparent amor que tindrà un desenllaç inesperat" avança el compositor. Aquest projecte ha permès a Marc Timón treballar colze a colze amb Ethan Kogan i Jessica Silvetti, directors de la sèrie. "El procés ha estat molt interessant, poder debatre amb ells sobre la música, i el fet que em donguessin molta llibertat, tot plegat m´ha permès trencar el mite que als Estats Units només es fan músiques i sèries comercials, perquè 'In Absentia' és un producte molt acurat amb moltes subtilitats".

Música d´autor

Actualment, Timón passa un temps a Catalunya on ultima diferents projectes però aviat tornarà a Los Angeles per buscar nous projectes musicals, seguint amb la línia de música d´autor, que ha iniciat amb 'In Absentia'. "No és fàcil perquè als Estats Units la majoria de compositors opten per treballar dins un gran equip, però jo vull apostar per un projecte més personal". Timón va decidir marxar als Estats Units després d´haver guanyat el premi Jerry Goldsmith 2014 per 'El árbol sin sombra'. "Vaig decidir abandonar la meva zona de confort i provar sort a Hollywood" on en poc temps ja ha acomplert alguns dels seus somnis, com ara treballar als estudis de la Warner Bros en la famosa sèrie 'Agent Carter'. També recentment ha posat música al documental per a National Geographic 'The Blind Monkey', i té en marxa nous projectes que faran que aquest 2017 sigui un any a cavall entre Espanya i els Estats Units: "És el que té moure´s en diferents àmbits", remarca.

Com a compositor de bandes sonores, destaca el treball fet al costat de Javier García en la composició del primer curt del director Norte que "ja ha estat nominat al Festival de Clermont-Ferrand, els oscars dels curtmetratges". El punt fort d´aquest treball és el pla seqüència amb què ha estat rodat i el guió impactant de Sergio Arróspide sobre la trobada entre un exterrorista d´ETA i la seva víctima directa.

També aquest 2017 treballarà amb el director Xavier Miralles i l´actriu Macarena Gómez en una nova pel·lícula de terror 'El Afilador', que es rodarà aquest estiu. "Per recrear una atmòsfera d´intranquil·litat, la música tindrà aquí un paper destacat, Miralles a més de bon director és un amant de la música de cinema i utilitza la força dramàtica de la música en les seves pel·lícules, així que incorporarem elements orquestrals i electrònics". No és el primer cop que col·labora amb Miralles, junts van estrenar a finals de l´any passat el curt 'Void Chair'.

Timón és un dels músics més prolífics i actius de la seva generació a Catalunya: ha estat un revulsiu, dins el món de la cobla i la composició de sardanes, així com en la direcció orquestral, i també dins el món del cinema ja que fa valer el seu talent en tots els camps. Al mateix temps que estrena música per a un nou videojoc, 'Rise of Titans', la seva segona experiència en aquest àmbit, produeix la banda sonora de la sèriè èpica 'Arkhana', un projecte televisiu molt ambiciós a Espanya, de temàtica fantàstica, actualment està en període de preproducció. Per Timón no hi ha fronteres : "al final tant a la musica de concert, com de cinema, com de videojocs, es tracta d´explicar històries i de musicar-les".

Segurament el seu èxit ve donat per la passió que diposita en cada treball, apostant pels ­camins que el fan feliç musicalment. "És un plaer agafar un avió des d´Amèrica i plantar-se a Camprodon per dirigir un concert de música de cinema amb la ­Giorquestra", assegura. A finals de febrer atura a Vidreres la gira de concerts i aquest estiu en ­gaudirem en terres empordaneses.

Inaugurarà el Simposi Mundial de Cant Coral a Barcelona

Barcelona serà la capital mundial del cant coral el 2017 i el compositor Marc Timón dirigirà l´obra d'estrena del concert inaugural Indòmit Corser, una peça espectacular amb més de 150 cantaires, amb cobla i percussió el proper 22 de juliol". L´11è Simposi Mundial de Música Coral -que es farà entre el 22 i el 29 de juliol- tracta sobre la pau. Timón ha escrit la lletra i la música d´aquest peça per "fer una reflexió sobre la hipocresia de l´ésser humà quan utilitza la paraula pau. Sembla que no pugui haver-hi pau sense guerra, que hagi d´anar lligat inexorablement". Musicalment ha utilitzat tots els recursos possibles tenint un cor: "no només cantaran sinó que hi haurà percusssió corporal i incloc un fragment en un idioma inventat, seguint així el meu estil eclèctic de barrejar elements aparentment oposats " destaca Timón satisfet de participar en un esdeveniment que rebrà més de 3.000 persones de tots els continents i 24 cors entre els millors del món.