Ca Vell neix el 2010 com un projecte entorn de les composicions del figuerenc Marc Puntunet. El 2014 publica 'Decadents', i musica escrits de tradició decadentista. Ara presenta 'Culpes perdonades', més a prop de les sonoritats folk on el grup torna a beure de la poesia. Serà el 21 de gener quan es faci al Cafè Lizard de Figueres la presentació de les noves cançons, però l’acte oficial serà el 4 de març al CC Barri Vell de Girona. En aquesta ocasió, les noves lletres cerquen llum i redempció, però, segons el grup, encara continuen passejant-se per paisatges de melangia.

Com heu plantejat aquest nou treball? L’estil ha variat respecte al primer, el to és també més optimista...

A Culpes perdonades, s’hi recullen els temes que hem anat treballant els darrers dos anys. Fins i tot algun de més vell, com ara N-II o l’Home del passat, que per estil i/o sonoritats vàrem creure que encaixava bé en aquest disc. L’anterior treball, Decadents, era un treball conceptual al voltant del decadentisme, basat en la musicalització d’escrits d’aquest gènere. Els arranjaments i les sonoritats venien molt marcats per aquest fet. Ara volíem fer un treball de sonoritats més acústiques, més folk. Tot i que pot semblar més optimista, les lletres continuen passejant-se per paisatges grisos, de solitud i melangia, si bé no tan foscos com en l’anterior treball.

La poesia té un paper fonamental. Quins autors heu musicat? També hi ha lletres creades per aquest treball?

En aquest treball la poesia torna a jugar un paper molt important. Es podria dir que Culpes perdonades orbita al voltant del poemari Far de llum grisa de Xulio Ricardo Trigo (Premi Miquel de Palol 1997). Estirps, Estirps II i Girona han estat extretes d’aquest poemari i l’escrit que obre el llibret del cd, Paraules, fins ara inèdit, també és obra del mateix autor. Pere Joan Martorell, Rosa Font i Llorenç Gomis són els autors dels altres poemes musicats. Els escrits no segueixen cap patró o pauta, ni temàtica concreta, senzillament ens varen agradar i vàrem creure que havien de tenir el seu espai a Culpes perdonades. I per acabar d’arrodonir el treball, hem posat alguns temes amb lletres pròpies. Com he dit abans, alguns ja eren al calaix de fa temps, esperant l’ocasió per veure la llum i d’altres, com El teu camí són de nova fornada.

Quins artistes han col·laborat en aquesta ocasió?

Hem volgut convidar artistes que d’una manera o altra han estat importants per a nosaltres i per la nostra trajectòria, com ara: Constan Fenàndez (cantant) amb qui hem coincidit a l’escenari. Blanca Llum Vidal (poetessa), que ens va cedir un poema per musicar (Ull d’huracà) i que en aquesta ocasió fa de rapsoda. Leonmanso (cantautor menorquí), del qual ens encanta el seu darrer treball (Jardí de brutes basses) i que de ben segur ha influenciat Culpes perdonades. Santos Garcia (Veus, programacions bateria, arranjaments), company inseparable de Ca Vell, Elisabet Augustin (cantant) i així tota la resta de convidats: Sesc Pla (veu), Ana Tomàs (veu i violí), Jordi Turon (guitarra), Dani Bejarano (harmònica).

Pel que fa a la il·lustració, seguiu la mateixa línia col·laborant amb Cesc Pujol...

Cesc Pujol és un magnífic il·lustrador , amic i company de viatge de Ca Vell. Per a nosaltres és tot un luxe tenir-lo a l’equip i que hagi il·lustrat i dissenyat tots els nostres treballs.

Quin penseu que és el tret que caracteritza la vostra música i la trajectòria que esteu seguint?

Ca Vell va néixer el 2010 i són molts els músics que han passat per la banda, Àngel Asïull (guitarra), Dani Bejarano (harmònica), Ivan Rovira (bateria), Santos Garcia (percussió) i el so de la Ca Vell ha anat evolucionant, per derivar en el format actual: Marc Puntunet (Guitarra i veu) Jordi Montoya (Baix i veus) i Àlvaro Bellsolà (Bateria). Les composicions i lletres de Puntunet són les que han donat continuïtat al projecte i aporten segell de Ca Vell. Un altre dels paràmetres amb els quals es pot identificar la nostra formació és la poesia, que des dels seus inicis ha estat present en els treballs de Ca Vell.

Els projectes immediats passen per promocionar el vostre treball. N’hi ha d’altres?eL

Sí. Tot i que la presentació oficial serà el 4 de març al CC Barri Vell de Girona, abans tocarem a Figueres el dia 21 i el dia 9 de febrer al Nouquart de Quart. I posteriorment a la Casa Irla de St. Feliu de Guíxols el 31 de març, a l’espera de tancar dates per properes actuacions.