A Jimmy Rafael Zapata Luna, l'apassiona la música i quan vivia a la seva República Dominicana natal ja va començar a compondre temes propis. A Figueres, hi va aterrar el 2008 i des d'aleshores ha publicat una desena de videoclips amb gèneres musicals variats com el merengue electrònic (basat en l'electrolatino), reggaeton, dembow, rap i trap (rap modernitzat).

Té 25 anys i el seu nom artístic és Yimmy la Ciencia. En cap cas perquè tingui coneixement fonamentat sobre el món físic i natural, sinó que la seva colla va batejar-lo així a l'escola, perquè "quan la professora em preguntava alguna cosa jo sempre tenia una resposta, encara que no fos correcta; els amics em van dir Yimmy la Ciencia perquè sempre inventava quelcom".

De la màniga, això sí, s'ha tret temes audiovisuals a través de Malluna Productions que s'han gravat en llocs com el Tibidabo de Barcelona, la platja de Garbet de Colera, la discoteca Chic de Roses, l'Hotel Bon Retorn o en un dels pàrquings del recinte firal de Figueres. Quin procés segueix? "Totes les lletres de les cançons són meves, componc els temes, llavors el productor (Naiky) el tinc a Santo Domingo i li demano el que vull, em fa una guia, vaig a un estudi a Figueres, munto les veus, li envio i acaba la producció", explica el caribeny.

El Clin Clin

A Youtube o a la seva pàgina de Facebook es poden trobar cançons com Clin Clin -el que ha tingut més ressò amb 12.000 visitesClin Clin-, Báilalo, Ella ya cayó, Ya me cansé, La soledad o El verano. Ha passat ja quasi una dècada des que va llançar el seu primer tema, Ayúdame Dios, un "reggaeton tranquil", i des del 2012 que s'ho pren "seriosament" amb Keytel El Mago, que també canta. Les lletres de les seves melodies "tracten d'experiències meves o de persones properes; em baso en com veig la joventut i la societat".

Al Latin Luxury i al rugbi de Navata

Yimmy la Ciencia actualment no viu de la música, però somia a fer-ho: "No tinc prou ajuda ni mitjans; i si no tens bitllets... però ho veig factible, aquí el procés és molt lent, estic pensant a tornar a Santo Domingo, allà és més fàcil i més barat produir", afegeix. De moment, però, està agraït que hi hagi locals que li han obert les portes perquè canti, com el Latin Luxury, el Chakra o l'antic Noche Latina de Figueres. A més de la música, el cantant dominicà desconnecta practicant esport a l'equip de rugbi del Navata Matcarrelage, que juga a la lliga de Tercera Catalana.