´Werther´, de Jules Masssenet i basada en la novel·la de Goethe, és l'objecte del club de lectura dedicat al món de l'òpera que té lloc aquesta tarda, a les 7, a la biblioteca Fages de Climent de Figueres. Forma part d'una iniciativa impulsada pel Servei de Biblioteques de la Generalitat i el Gran Teatre del Liceu de Barcelona. Justament, serà aquest diumenge quan l'òpera es torni a representar en el Liceu el proper 15 de gener, després de 25 anys de la seva darrera representació al teatre de la Rambla. La proposta operística estarà encapçalada pel tenor Piotr Beczala que pren el relleu d´Alfredo Kraus i la seva recordada interpretació del jove Werther. Es tracta d'una producció escenografia de Willy Decker i amb direcció musical d´Alain Altinoglu. La parella de ball de Beczala (Werther), a qui el públic del Festival de Peralada coneix molt bé, serà la mezzosoprano Anna Caerina Antonacci (Charlotte). Els dos s´alternaran en les funcions amb un altre duet d´alçada, format pel català Josep Bros i Rora Gubisch. La directora artística del Liceu, Christina Scheppelmann, ha subratllat aquest dilluns l´estètica "neta" d´aquesta producció, amb un disseny d´escena abstracte i intemporal que segueix tenint "validesa".

Christina Scheppelmann ha considerat fins i tot "estrany" que ´Werther´ no s´hagi representat al Liceu en 25 anys. Però efectivament, aquest títol va passar per darrera vegada pel Teatre l´any 1992, coincidint precisament amb la seva etapa com a d´ajudant de direcció.

En tot cas, la producció de ´Werther´ que s´estrena al Liceu és una altra, a càrrec del director d´escena Willy Decker i el director musical Alain Altinoglu. No només Scheppelmann sinó també els quatre principals de l´obra han coincidit avui en el caràcter "abstracte" i "net" d´aquest muntatge. L´escenografia, de "línies molt clares", és intemporal (en el sentit que, segons la directora artística, resisteix bé el pas dels anys) però" indica bé on som i l´ambient provincià" on transcorre l´acció.

El repartiment de l´òpera està encapçalat pel tenor Piotr Beczala, considerat un dels millors del món i que està bregat en el paper de ´Werther´. Beczala ha senyalat que li agrada aquesta producció perquè conjuga elements de minimalisme sense prescindir de la tradició ni fent "afegits" al llibret. "És una producció molt típica de la direcció d´escena de Willy Decker", ha constatat el cantant.

Quant al seu personatge, Beczala ha reconegut que després de tantes interpretacions ha acabat "creant-se" el seu propi Werther, amb un "punt de vista" i una "veritat" pròpies que l´acompanyen inevitablement en les diverses produccions en què ha participat fins ara.

El tenor català Josep Bros, que s´alternarà amb el polonès en les funcions al Liceu ha constatat la simplicitat de la proposta de Decker, que al seu parer emfasitza la relació entre els personatges dalt de l´escenari. Bros va debutar en aquest paper l´any 2007 a Nàpols, ha recordat.

El cantant -que enguany celebra els 25 anys del seu debut- també ha admès que aquesta és una òpera que l´exigeix molt "psicològicament" i que sempre el deixa "molt tocat". Concretament, Bros s´ha referit al difícil tram final de l´obra, en què s´escenifica el suïcidi i la lenta mort de Werther. "És una mort molt maca", ha contraposat el cantant, perquè el protagonista "és capaç de dir-li a Charlotte (la seva enamorada) allò que no ha estat capaç en sis mesos".