El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) inaugurarà a l'estiu una de les exposicions centrals de la nova temporada, Gala Dalí, que donarà a conèixer la figura de Gala, dona enigmàtica, vinculada a artistes i intel·lectuals.

Mundialment coneguda per ser la dona de Salvador Dalí, la musa i protagonista d'algunes de les seves pintures, l'exposició reivindica Gala com a artista de ple dret, ja que la parella va compartir l'autoria d'algunes obres.

Però aquesta serà només una de les grans exposicions d'un any que oferirà una mostra dels retrats de Picasso, una altra de l'art medieval europeu i una quarta sobre la figura de David Bowie.

A partir del 17 de març, el Museu Picasso, en col·laboració amb la National Portrait Gallery de Londres explorarà en una exposició el lloc que ocupa la caricatura en els retrats de Picasso, amb pintures, escultures, dibuixos i gravats de tots els períodes.

En el primer trimestre, Caixafòrum Barcelona es convertirà en una mena de subseu del British Museum amb motiu de l'exposició Els pilars d'Europa, que repassa més de mil anys d'història durant l'Edat Mitjana europea.

La mostra inclourà obres del British Museum i de museus com el MNAC, el Museu Marès i el Nacional Arqueològic de Madrid per completar el discurs sobre el sud d'Europa.

El Museu del Disseny de Barcelona serà l'únic espai a Espanya que acollirà l'exposició David Bowie Is, la retrospectiva comissariada pel victoria & Albert Museum de Londres. L'exposició, que s'inaugurarà al maig, reunirà més de 300 objectes, entre fotografies, caràtules de discos, lletres manuscrites, vestidor original, dissenys d'escenaris i material inèdit dels concerts de l'artista, i permetrà constatar que la feina de Bowie va influir i va rebre influències de moviments més amplis de l'art, el disseny, la música i el teatre.

Aquesta mostra coincidirà amb la que l'Arts Santa Mònica dedicarà al també músic Brian Eno, que va ser membre del grup Roxy Music, pare de la música Ambient i estret col·laborador de Bowie.

Al Caixafòrum es podrà veure també l'obra del pintor italià Giorgio de Chirico. De febrer a maig, el MNAC exhibirà una selecció de creacions del moviment Arts and Crafts, lligat al disseny i a les arts decoratives. Una exposició sobre la influència de les arts mesopotàmiques en les avantguardes i una altra sobre el projecte bibliòfil À toute épreuve que Miró va fer en col·laboració amb el poeta surrealista Paul Élouard destaquen el 2017 a la Fundació Miró.