El Govern ha aprovat aquest dimarts la creació del guardó Pau Casals amb l'objectiu de fomentar la projecció exterior de la cultura catalana i situar el model cultural del país com a referent i marca internacional. La distinció suposa atorgar a personalitats rellevants de l'àmbit cultural català el títol honorífic de Legat o Legada d'Honor de la cultura catalana perquè contribueixin a la seva promoció arreu del món durant dos anys. Aquestes tasques es desenvoluparan tant en el marc de les seves respectives activitats professionals com en tots aquells esdeveniments o actes culturals als quals puguin assistir a petició de la Generalitat. La distinció es concedirà a títol vitalici i honorific, sense cap tipus de retribució.

Els guardonats hauran de ser personalitats de prestigi internacional reconegut per la seva "excel·lència" en qualsevol disciplina cultural, han d'haver contribuït a la projecció exterior de la cultura catalana, tenir un ressò o influència que els permeti amplificar el missatge de Catalunya "com a país de prestigi, d'excel·lència i de qualitat" i tenir una "excel·lent reputació, integritat i honorabilitat pública i privada". Un altre requisit és no donar suport a organitzacions o causes que siguin "incompatibles" amb les finalitats de la distinció.

En qüestió de "mesos", el Govern donarà a conèixer el nom de la primera persona distingida com a Legat d'Honor de la cultura catalana. Malgrat la insistència dels periodistes, el conseller de Cultura, Santi Vila, ha evitat dir noms de possibles premiats. Tot i així, ha deixat algunes pistes sobre la taula. "Si estiguéssim als anys 60 o 70, Salvador Dalí, Joan Miró o Antoni Tàpies" haurien pogut ser alguns dels guardonats. "En aquests moments, podríem parlar de persones que han triomfat a París, Nova York o Jerusalem", ha apuntat.

Els departaments de Cultura i Exteriors, juntament amb la fundació Pau Casals, proposaran i decidiran els guardonats, segons ha detallat Vila.

Així mateix, Vila ha aclarit que el guardó Pau Casals té una "naturalesa molt diferent" al premi Internacional Catalunya, que reconeix a ciutadans catalans que s'han distingit per la seva vàlua en les branques científica, econòmica, social o cultural" i de manera anual.

En canvi, la decisió de crear aquest guardó s'emmarca en l'impuls d'avançar cap a un model cultural compartit per tots els agents implicats, eficient i competitiu, que faci possible posicionar Catalunya a l'avantguarda de les polítiques culturals del món i desplegar i enfortir la realitat cultural catalana per situar el model del país com a referent i marca internacional.

L'elecció de Pau Casals per donar nom al guardó respon al fet que va ser un dels millors violoncel·listes del segle XX i és reconegut com un dels millors intèrprets i directors d'orquestra del seu temps en l’escena internacional. També va actuar com a ambaixador de Catalunya i de la cultura catalana, per la qual cosa la seva figura transcendeix la dimensió de l’artista individual i constitueix un símbol emblemàtic de la petja que la cultura catalana deixa al món, segons argumenta el Govern.