La Biblioteca d´Història Rural ha editat el volum 18è de la seva col·lecció 'Estudis'. L´han dedicat a la tesi de l´historiador figuerenc Lluís Serrano, resultat d´una llarga recerca centrada en el procés de tancament de terres a la Catalunya del segle XIX. El llibre, 'Tancar la terra. Pràctiques de propietat i dinàmiques socials (Catalunya, 1850-1910)', és una versió abreujada de la seva tesi doctoral. La biblioteca és una iniciativa conjunta de l´Associació d´Història Rural i del Centre de Recerca d´Història Rural de la Universitat de Girona. Anualment publiquen treballs, recerques i investigacions relacionades amb la història del món rural a Catalunya.

L´autor planteja i desenvolupa com durant el segle XIX es va mantenir un procés de tancament de terres que s´havia iniciat amb anterioritat i que buscava la prohibició de tot tipus d´usos col·lectius com ara la pastura, l´aprofitament de llenya, la cacera, la pesca i també la circulació pels camins sobre terres de propietat privada. També analitza les estratègies del propietaris per defensar i refermar els seus drets de propietat. La principal font d´aquest estudi han estat els anuncis de tancaments de terres, de vedat i acotament, publicats en els butlletins oficials de les quatre províncies catalanes. En el territori on es va donar amb més intensitat aquest fenomen va ser al nord-est, la Catalunya dels masos.

Serrano és també coautor, amb Albert Pons del llibre 'Afrancesats i guerrillers: Revolució a la regió de Girona (1808-1814)', treball guanyador d´una beca del Patronat Eiximenis de la Diputació de Girona, i ha col·laborat en publicacions com 'Forçats a foc i llum. Una història oral dels últims masovers de la regió de Girona, 1930-2000', coordinat per Enric Saguer.