19 de desembre de 2016
19.12.2016
40 Años
40 Años
Estdudi d'usos

El 60% dels catalans no va visitar cap museu l'any 2015

El nivell d'estudis és el "factor determinant" per explicar la propensió a les visites culturals, segons l'Observatori de Públics del Patrimoni Cultural

19.12.2016 | 17:12
Un grup de visitants al MUME de La Jonquera.

El 60% dels catalans majors de 14 anys no va visitar cap museu l´any 2015. Un 25% ho va fer almenys en una ocasió, i el 15% restant va visitar almenys una sala d´exposicions, una galeria o un monument. Desxifrar el perquè d´aquest comportament -recollit en l´Enquesta de Participació Cultural de Catalunya 2015- és el propòsit de l´informe presentat aquest dilluns per l´Observatori de Públics del Patrimoni Cultural, per orientar els centres museístics en el millor coneixement dels seus públics. La principal conclusió de l´informe és la preponderància del nivell d´estudis com a factor del major o menor interès envers les visites culturals. La manca d´interès és el primer argument d´aquells que no visiten museus ni patrimoni cultural.

Observatori de Públics del Patrimoni Cultural de Catalunya, que depèn de l´Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural i compta amb el suport del Departament de Cultura, té la voluntat de donar servei als centres museístics i de patrimoni cultural de Catalunya, amb l´objectiu de contribuir a millorar el coneixement i la relació d´aquests centres amb els seus públics.

En aquesta línia, l´Observatori ha realitzat una "exploració estadística" de l´Enquesta de Participació Cultural Catalunya 2015 (EPCC-2015), elaborada pel departament de Cultura, fixant-se en les dades relatives a les visites a museus i al patrimoni cultural. Analitzant les xifres que aportava l´Enquesta i creuant determinats indicadors, l´ens ha extret conclusions respecte la població de Catalunya segons les seves pràctiques en relació al patrimoni cultural i la visita a museus i exposicions.

Segons el director de l´Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, l´ex conseller Joaquim Nadal, l´informe és un "termòmetre de seguiment" dels equipaments culturals (en l´àmbit dels públics), tant per la seva "freqüentació" com les raons i conseqüències d´aquests hàbits. Aquest dilluns s´ha presentat una primera versió general de l´informe, però l´Observatori presentarà també resultats particulars de cada un dels 700 equipaments culturals estudiats a partir del gener de 2017.

Els indicadors de referència amb què ha treballat l´ens parlen del nombre i percentatge de visitants catalans a museus i patrimoni cultural (aquí i arreu), el perfil dels visitants (per edat, nivell formatiu, situació socioeconòmica i altres hàbits culturals), i el tipus de visita i la despesa per persona i general del país l´any 2015.

L´any passat un 60% dels catalans majors de 14 anys no va visitar cap exposició (museu, monument o galeria d´art). El 25% ho va visitar almenys una vegada un museu (uns 1,5 milions de persones) i el 15% almenys una vegada una sala d´exposicions, un monument o una galeria d´art. Per edats, les persones d´entre 31 i 50 anys són les que més visiten museus o altres equipaments patrimonials (el 44%), i són els menors de 30 anys els que ho fan menys (38%).

L´estudi conclou que és el nivell d´estudis el que més condiciona aquest hàbit cultural, essent les persones amb estudis terciaris les que més el tenen (38%) i la gent sense estudis els que menys (només un 10%). També el nivell d´estudis de la mare és una variable, "tant o més important" que els propis, apunta l´informe.

Quant als motius que al·leguen aquells que no visiten museus ni patrimoni, el responsable de l´estudi, Antoni Laporte, ha remarcat el fet que el preu és tot just la quarta causa. En primer lloc hi ha la manca d´interès, amb un 40% del total, seguit de la manca de temps (27%) i la preferència per altres alternatives d´oci (24%). En aquest sentit, Laporte ha valorat que si bé el nivell de renda no s´ha d´excloure com a condicionant, és "més important" el factor educatiu i cultural.

Per Laporte el percentatge del 60% de catalans que no va a museus (dades del 2015) no és un nivell extrem, si es compara amb l´entorn estatal i europeu, que presenta un panorama similar. Per l´autor de l´informe, allò "preocupant" és que és el primer cop que enquestes diferents sobre pràctiques culturals en diversos àmbits detecten "disminucions" de participació. Això ha estat, diu Laporte, "fonamentalment a causa de la crisi".

L´altra constatació de l´informe és econòmica. Els catalans van gastar en museus i altres visites a exposicions i elements patrimonials al voltant de 10 milions d´euros. La diferència fins arribar als 200 milions d´euros que van ingressar el conjunt d´equipaments culturals catalans aquest any dóna la mesura de l´impacte del turisme exterior.

En aquest sentit, el director de l´Agència Catalana del Patrimoni, Àlex Susanna ha admès que bona part del públic local pot tenir la sensació d´haver "estat expulsat" dels museus catalans degut a la pressió turística. Amb tot, Susanna considera que el grau de desconeixement dels catalans sobre el propi patrimoni "clama al cel", i entén que una part del baix percentatge de catalans amb l´hàbit de visitar exposicions i altres variants depèn del factor cultural i educatiu.

La cap del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles, Magda Gassó, ha abonat la tesi de Susanna –i el seu prec perquè les institucions públiques es dediquin els propers anys a millorar aquesta situació- i ha convingut que durant anys la destinació de recursos públics ha estat la "preservació i el manteniment" del patrimoni. "Ara toca desviar aquests recursos cap al públic", ha proposat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Les nostres subscripcions, s'assaboreixen
Enllaços recomanats: Premis cinema