El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha expressat la seva "gratitud immensa" pels 30 anys del Festival Castell de Peralada i ha posat en relleu que "la petja que ha deixat en l'oferta cultural de Catalunya, singularment de Girona, l'Empordà i la Costa Brava, és espectacular i s'acosta molt a allò que volem ser com a país, per la seva aposta per la qualitat i per l'excel·lència i amb obertura al món".

El cap de l'Executiu ha fet aquesta valoració durant l'acte commemoratiu del 30è aniversari del Festival Castell de Peralada, que s'ha fet aquesta tarda al Palau de la Generalitat. El Festival, que enguany ha estat distingit amb la Creu de Sant Jordi, va néixer el 1987 al Castell de Peralada, fundat per Carme Mateu de Suqué, i al llarg d'aquests anys ha rebut prop de 700.000 espectadors. Aquest certamen és el projecte més destacat de l'Associació Cultural Castell de Peralada, que desenvolupa una intensa activitat de mecenatge cultural i musical.

Durant el seu parlament, el president ha agraït "l'esforç que ha fet la família, els patrocinadors i la gent vinculada directa o indirectament al Festival" i ha posat en valor la importància d'esdeveniments culturals com aquest per a l'atractiu turístic i cultural de Catalunya. "Gràcies a aquests esforços avui som una potència internacional en turisme, amb capacitat d'atracció planetària", ha reblat.

En aquesta mateixa línia, el president ha fet notar que Catalunya és un país "amb una vocació molt forta de col·laboració público-privada" i ha assenyalat que "tant de bo hi haguessin els incentius fiscals perquè més famílies i més empreses se sumessin a iniciatives com aquesta". Els mecenes, ha dit, són "gent que se estima el país tant com per deixar una part d'allò que té, temps, diners, esforços, talent, al servei de la comunitat, del benefici col·lectiu" i això "ens omple orgull i satisfacció com a país".

En l'acte també ha intervingut el conseller de Cultura, Santi Vila, qui també ha felicitat la família Mateu-Suqué per la seva implicació en la difusió de la cultura catalana arreu del món i ha assenyalat que "un país que aspira a ser educat i culte necessita la implicació de la societat civil i les empreses per construir un ecosistema cultural més potent". Vila ha posat en valor que el Festival de Peralada hagi apostat al llarg de 30 anys "per les produccions pròpies com a senyal d'identitat i eina per promoure la creació i el talent català".

A més del president Puigdemont i del conseller Vila, l'acte ha comptat també amb la participació del director del festival, Oriol Aguilà, i de la directora de la Fundació Castell de Peralada, Isabel Suqué. També hi ha assistit la fundadora i presidenta del Festival, Carmen Mateu de Suqué. En acabar els parlaments, hi ha hagut una actuació musical, a càrrec de la soprano Sara Blanch, artista resident del Festival Castell de Peralada, acompanyada al piano per Josep Buforn.