El Saló del Manga no es traslladarà el 2017 al recinte firal de Gran Via, tal com havia sol·licitat als responsables de Fira de Barcelona. Per raons "de calendari" del recinte de L´Hospitalet, les opcions d´ampliar l´aforament passen de moment per ocupar nous espais a Fira Montjuïc, segons ha confirmat a l´ACN el responsable de Ficomic, Carles Santamaria. El director del Saló avança que ja estan estudiant amb Fira de Barcelona "per on" pot créixer el certamen del 2017 -del 2 al 5 de novembre-, i veu marge per ocupar encara nous espais d´algun dels Palaus de Montjuïc on se celebra. Enguany, en un recinte ja ampliat de 70.000 metres quadrats, el Saló va registrar la xifra rècord de 142.000 visitants.

Ficomic va fer pública el passat mes de juliol la seva petició a Fira de Barcelona per poder traslladar el Saló del Manga al recinte firal de Gran Via de cara al 2017. Els organitzadors ho consideren una "necessitat" davant el creixement que experimenta any a any el certamen, deia aleshores Carles Santamaria. No obstant això, l´horitzó immediat del Saló segueixen sent els pavellons de Fira Montjuïc, la seva seu des que va abandonar La Farga de L´Hospitalet, l´any 2012.

"De moment no hi ha calendari per a una altra opció", diu el director de Ficomic referint-se al recinte desitjat de Fira Gran Via. L´alternativa serà, sembla, créixer dins de Fira Montjuïc. En la seva recent darrera edició, el Saló ja va ampliar en 10.000 metres quadrats l´espai que hi ocupava. Així, el recinte del certamen s´estenia pel Palau 1, les dues plantes del Palau 2, els Palaus 4 i 5 i la plaça Univers de Montjuïc. En total, 70.000 metres quadrats.

Però de cara a l´any vinent es podria expandir encara més. "Hi ha moltes variables, i encara es pot créixer a Montjuïc, ocupant més nivells d´algun dels Palaus", ha plantejat Santamaria. Respecte les dimensions que està adquirint l´esdeveniment, el seu responsable remarca que la intenció és intentar créixer "d´una manera ordenada i coherent tant en activitats com amb el muntatge que fem".

Ficomic fa un balanç "força positiu" de l´any que acaba, tant pel desenvolupament del Saló del Manga com del Saló del Còmic, que es va celebrar a la primavera. Santamaria ha concretat que la propera edició del certamen dedicat a la vinyeta se celebrarà del 30 de març al 2 d´abril, inusualment aviat degut al calendari de festivitats del 2017. "Treballem amb un saló novament molt atractiu, i amb propostes que vagin més enllà del còmic, sumant aquelles històries que el relacionen amb altres aspectes socials o culturals", ha apuntat.

Respecte al Saló del Manga, el director ha reiterat que mantindrà el seu creixement anual en nombre d´expositors, activitats, espai i, possiblement, públic. La propera cita amb el Saló serà del 2 al 5 de novembre de 2017, i novament hi tindrà un paper important la vessant cultural relacionada amb el Japó, de la mateixa manera que enguany hi ha hagut un focus dedicat a la literatura japonesa i, l´any passat, a l´arquitectura nipona. En aquest sentit, Ficomic tornarà a col·laborar amb interlocutors japonesos com la Fundación Japón i el Consulat general del Japó a Barcelona.