Un intercanvi de maletes és el punt de partida de l’obra 'Maletes bessones', centrada en una vivència personal, amb la qual la barcelonina Montserrat Palet ha guanyat el 18è premi de narrativa breu que atorga cada tardor la Fundació Víctor Mora de l’Escala. Aquesta és la primera incursió en el món de la literatura de Palet, llicenciada en filologia germànica i professora d’alemany a l’escola de Barcelona. “Aquest estiu, quan ja no havia de preparar les classes em vaig decidir a escriure aquest relat que és fruit de l’experiència d’un intercanvi amb alumnes, que cada any fem a Alemanya, en aquesta ocasió a la ciutat de Mainz”. Es tracta d’un relat autobiogràfic amenitzat amb un toc d’imaginació i fantasia, per acabar de lligar el relat. “La idea em va sorgir perquè durant el viatge se’m va trencar la maleta i vaig anar a reclamar. Al cap d’unes setmanes, vaig rebre un paquet a casa amb una maleta idèntica i nova, em va semblar divertit poder escriure la història de dues maletes bessones”.

El fet d’haver quedat entre els 12 finalistes ja era una gran satisfacció per Palet, que no es pensava guanyar: “això m’ha esperonat a seguir, escrivint i ja m’he presentat a un altre certamen literari a Astúries” . Palet manté una intensa activitat cultural, a cavall entre Barcelona i l’Escala, on té grans amistats. “Col·laboro amb el Museu de la Sal i de l’Anxova desinteressadament en ajudar a fer visites culturals, en diferents idiomes, i també a la festa de la sal”.

Des de sempre li ha agradat escriure prosa i poesia, i ara també relats i microrelats, “però l’afició per compartir-los se m’ha despertat de forma tardana”, comenta, “ara que m’he agafat la jubilació parcial i tinc més temps”. En la divuitena edició del Premi Víctor Mora, s’ha valorat especialment que l’autor fos novell, assenyala la guanyadora, “per donar pas a la gent nova”. També el fet que abordi una temàtica original, va fer decantar el jurat: “el tema no està gastat, parla de relacions humanes, del gran amor humà, que senten els mestres cap als alumnes”.

L’experiència amb nens ha ocupat més de trenta anys en la vida professional de Montserrat Palet que té un paper fonamental en l’organització d’intercanvis entre alumnes de la seva escola, amb altres alumnes d’escoles d’Alemanya. A banda de l’ensenyament i el gust per l’escriptura, Palet té altres aficions com l’esport i la pintura i de fet fa cinc anys també va inaugurar una exposició al Trull d’en Francesc de Boadella.

Una edició especial

Es tracta d’una edició molt especial del concurs perquè ha arribat a la seva majoria d’edat, coincidint amb la mort de Víctor Mora, el mes d’agost passat. Durant el lliurament de premis es va fer un minut de silenci en record del dibuixant. El conte que va presentar Montse Palet es va imposar per davant dels 94 relats i els textos finalistes es publiquen en un llibre que es lliura el mateix dia. A més la guanyadora ha rebut un trofeu i 800 euros de premi.