El Consell de Ministres aprova avui un paquet de mesures fiscals amb les que espera obtenir prop de 8.000 milions d'euros i quadrar els comptes de 2017. S'inclouen estalvis en l'administració, un major control del frau amb la limitació a 1.000 euros en el pagament en efectiu i una reforma tributària que com a principal novetat inclou un impost sobre les begudes ensucrades seguint les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut per combatre l'obesitat. El nou impost s'acompanya d'una pujada en els tributs especials que graven l'alcohol i el tabac. Amb aquest còctel impositiu, el que més pujarà seran els cubates, barreja de refresc i begudes alcohòliques, productes afectats per l'alça de la pressió fiscal.

El Govern espera recaptar uns 200 milions procedents de la pujada dels impostos sobre l'alcohol i el tabac i de l'adopció del nou gravamen als refrescs ensucrats. Associacions de fabricants d'aliments i begudes, hostalers, distribució i estanquers han rebutjat aquestes mesures fiscals que, entre altres efectes, provocaran una doble pujada dels cubates a les barres dels bars.

L'Associació de Begudes Refrescants (Anfabra) ha manifestat la seva "total disconformitat" amb l'establiment d'un impost a les begudes ensucrades, per considerar-lo "injust i discriminatori". La mesura, segons Anfabra, "perjudicaria la recuperació del consum" i la competitivitat de la indústria, de l'hostaleria i del turisme. La indústria ha ressaltat el seu "compromís" amb la recerca de solucions, com ara la reducció voluntària del contingut en sucre de les begudes, que "ja ha arribat a un 23% en els últims deu anys".

D'altra banda, representants de la cadena agroalimentària (agricultura, indústria i distribució) i hostaleria, han signat una altra declaració en la qual han mostrat el seu rebuig a una nova "pujada sobre l'IVA o sobre impostos especials a l'activitat o determinats béns de consum ". Nou organitzacions nacionals, entre les quals figuren l'Associació d'Empreses del Gran Consum (Aecoc), l'Associació de Cadenes Espanyoles de Supermercats (ACES) o la Federació Espanyola d'Hostaleria i Restauració (FEHR) han subscrit un text que incideix en que aquest increment d'impostos "penalitza les economies domèstiques i contrau la demanda, amb el conseqüent impacte sobre l'ocupació i l'activitat empresarial". Les organitzacions apunten que ja en altres ocasions s'ha vist com "un increment de la pressió fiscal en els béns de consum és molt negatiu en el nivell de renda i poder adquisitiu del ciutadà, així com en el sector turístic".

El nou impost a les begudes ensucrades i l'alça en els tributs especials de l'alcohol i el tabac s'inclouen dins de les mesures que el Govern posarà en marxa per intentar que les administracions públiques assoleixin l'any que ve el dèficit conjunt de l'3,1% del PIB compromès amb Brussel·les.

Per contribuir a l'objectiu de dèficit, l'Executiu també durà a terme una reforma de l'Impost de Societats -eliminant bonificacions i eixamplant bases- que proporcionarà ingressos addicionals d'uns 4.500 milions. L'Executiu preveu recaptar 1.000 milions per a la Seguretat Social a través de l'eliminació del límit a la cotització màxima i això s'unirà l'estalvi de 900 milions del pla de transformació de l'Administració Pública.

També es posaran en marxa un conjunt de mesures per lluitar contra el frau en l'IVA que permetran recaptar 1.500 milions i que inclouen la limitació a 1.000 euros dels pagaments en efectiu, la posada en marxa del sistema d'informació immediat de l'IVA i el enduriment dels ajornaments. Les patronals de la gran distribució, Anged, i del petit comerç, CEC, van advertir ahir que limitar els pagaments en efectiu a 1.000 euros afectarà al consum ia les vendes i han considerat un "error" que aquesta mesura es posi en marxa en plena campanya de Nadal sense haver consultat els sectors més afectats.