Després de vint-i-un anys, Empúries ha tornat a publicar la primera de les novel·les de l´escriptor figuerenc Vicenç Pagès, 'El món d´Horaci', "la novel·la catalana més comentada i menys coneguda dels anys noranta", com recorda la faixa que embolcalla el volum. Amb aquesta reedició, Pagès es permet tancar una etapa, ja que les altres tres novel·les que ha escrit també s´han reeditat. Tot i això, l´autor assegura que, més que una reedició, en aquest cas, "és una resurrecció", ja que el llibre havia quedat una mica desfasat i s´ha reescrit tot incloent-hi material nou com un epíleg i un colofó escrit per Enric Sullà amb el punt de vista del lector. "El llibre necessitava un rentat de cara i em sento molt satisfet, ara és com un llibre acabat d´escriure", reconeix l´autor que serà a Figueres, a Llibres Text, per presentar-lo el divendres 9 de desembre amb la participació de l´actriu Glòria Cristina, que en llegirà alguns fragments.

Abans d´'El món d´Horaci', Pagès havia escrit 'Cercles d´infinites combinacion's (1990) i 'Grandeses i misèries dels premis literaris'' (1992). Aquesta novel·la, però, suposava un punt d´inflexió per a l´autor, un punt de frescor -que creu no haver perdut- i ambició -ara transformada en maduresa- vinculada a la joventut. "Vaig estar-me cinc anys escrivint-la i va ser un èxit publicar-la; sempre et penses que quan surt un llibre el món canvia, però tot segueix igual, tu has fet un esforç solitari i constant i veus que la rebuda és escassa... això passa sempre", explica l´autor. En el seu cas, la seva primera novel·la va rebre força crítiques, moltes d´elles realment positives, tot i que el gran èxit de Pagès li va arribar anys més tard amb 'La felicitat no és completa' (2003), 'Els jugadors de whist' (2009) i 'Dies de frontera' (2014).

Experiència d´introspecció

La manera com s´ha reeditat 'El món d´Horaci' és ben diferent dels anteriors i ha calgut que Pagès s´hagi vist obligat a llegir-lo novament, quelcom que no havia fet des d´aleshores. "He canviat moltes coses, he eliminat paràgrafs, frases que jo veia que havien envellit malament fins que m´he sentit còmode", explica tot afegint que "ara ja no és un llibre de joventut tot i que l´estructura és la mateixa".

"Ha estat una experiència d´introspecció per mi, veure´m vint anys enrere, ha estat divertit, com mirar un àlbum de fotos, retrobar gestos", reflexiona. "És un llibre que té un valor històric on apareixen joves abans del mòbil, en una època on no hi havia Internet, abans dels Jocs Olímpics, i que va ser escrita aleshores, un temps en què no estàvem informats de tot com ara i les maneres de viure eren ben diferents", considera Pagès.

'El món d´Horaci' està estretament vinculada a les altres tres novel·les de Pagès, escrites a posteriori. "Totes estan fetes amb fragments, tenen un aire de puzle, però certament les novel·les de després il·luminen aquella primera", diu fent referència a elements i personatges que van repetint-se en totes elles. "No pots canviar de personalitat, no és un trencament, és una evolució", afirma tot assegurant que, ara té ben clar que tanca una època, durant la qual ha resseguit paisatges concrets i viscuts. Ara toca, doncs, "fer alguna cosa que no se sap ni quan passa ni on passa".