A casa de la família Bayard, el gall dindi està a punt i el vi, a les copes. Un any més es reuneixen al voltant de la taula i mengen, estimen, ploren, neixen, beuen, enyoren, riuen, moren... I repeteixen rituals, ecos i cançons, de generació en generació.'El llarg dinar de Nadal' de Thornton Wilder és una peça breu de 1931, un clàssic popular als EUA, que arriba aquest dissabte a La Cate de la mà de la companyia La Ruta 40.

Wilder és un insigne dramaturg americà, un dels màxims representants del teatre social de les dècades dels 30, 40 i 50 que, tot i haver estat guardonat amb els premis més prestigiosos, és gairebé un desconegut per aquestes latituds. Amb una original posada en escena, la jove compa­nyia posa en marxa el redescobriment d’aquesta obra, la història de quatre generacions d’una nissaga familiar nord-americana que repassa les seves vivències través de noranta dinars de Nadal. La història mostra els canvis en els costums i hàbits d’una part de la societat americana en el canvi del segle XIX al XX, en una peça teatral singular, carregada d’humanitat, d’humor i de tendresa.

'El llarg dinar de Nadal' suposa una proposta molt oportuna aquests dies i, malgrat el seu alè de fulletó familiar (o desfilada incessant de generacions descendent els uns dels altres), resulta exemplar per la delicadesa amb què el seu autor, Thornton Wilder, exposa la dificultat d’expressar-nos emocionalment i d’acceptar la individualitat de cada membre del clan i, finalment, la importància de l’herència sentimental per a assumir la mateixa personalitat.

La crítica avala la posada en escena, “una meravella a càmera trepidantment lenta. I amb uns actors notables que, sense excessos ni transformismes caricaturescs, sense ni tan sols canvis significatius de vestuari, només amb petits gestos i amb un llenguatge corporal tan precís com efectiu, canvien de personatges i registres a cada nova transició temporal per representar tota mena de rols i construir un fascinant arbre genealògic de Nadal”. Seguint amb la línia que els caracteritza, La Ruta 40, fundada l’any 2011 a Barcelona pels actors Alberto Díaz, Albert Prat i Sergi Torrecilla, aposten un cop més per un teatre d’històries i d’actors, artesà, jugant de manera molt particular amb el pas del temps.

Dirigida per Alberto Díaz, l’obra ha estat recentment guardonat amb el Premi Butaca a Millor espectacle de petit format.