Un 18 de novembre del 2006, la poetessa Montserrat Vayreda va morir. Des d'aleshores, cada any, els responsables de l'agrupació cultural Atenea, del Casino Menestral, la recorden amb un acte cultural. Com apunta la seva presidenta, la filòloga Anna Maria Velaz, "la Montserrat era una persona molt present i activa, però, quan un mor, queda una mica oblidat". Atenea no ho ha fet mai i aquest dijous a les 8 del vespre la recordaran, tot coincidint amb els deu anys del seu traspàs, amb un acte molt especial a la biblioteca de Figueres: l'espectacle de poesia i cançó 'Montserrat Vayreda, rimant i estimant (entre la Garrotxa i l´Empordà') sota la direcció de Martí Peraferrer Vayreda.

Aquest muntatge ja es va poder veure a la Nit de Poetes de Girona. Aleshores, Peraferrer va dirigir, amb l'assessorament de la mateixa Velaz, una mena de biografia teatralitzada de la poetessa. La tria de poemes va anar a càrrec de Lluís Lucero. A Figueres, el muntatge és més de petit format però manté la base en la cançó i la poesia. L'acte serà obert a tothom.

Anna Maria Velaz apunta que l'any vinent esperen dur a terme alguna altra proposta al voltant de l'escriptora. La presidenta d'Atenea reconeix que la idea seria reeditar algun llibre de Vayreda, actualment exhaurit com és el cas d''Els pobles de l'Empordà' que, en el seu moment, va aparèixer com una peça de bibliòfil. També, encara hi ha obra inèdita, pendent de publicar-se. "Molta gent pensa que només va escriure poesia però ella també tenia molta prosa, molta d'ella dedicada a l'Empordà", explica Velaz per a qui, el més important, "és aprofitar aquest tipus d'efemèrides per mantenir-los vius i, sobretot, que la gent jove la conegui i la llegeixi".

Llibres i manuscrits

D'altra banda, cal recordar que a la mateixa biblioteca es pot veure una selecció de llibres i manuscrits de l'escriptora, "un recorregut per la tasca incansable de tota una vida dedicada a l'escriptura i a la seva terra, l'Empordà", com puntualitza Velaz.