El llegendari cantautor i poeta canadenc Leonard Cohen ha mort aquest divendres als 82 anys, segons ha informat el seu perfil oficial a la xarxa social Facebook. "Hem perdut un dels visionaris més venerats i prolífics de la música", apunta el text que, malgrat tot, no ha informat ni del lloc ni de les causes de la mort. El que sí especifica, però, és que s'organitzarà un homenatge a l'artista a Los Angeles, la ciutat en la qual residia, en una data encara sense determinar.

Figura imprescindible dels cantautors sorgits en els anys 60, Cohen es va mantenir en actiu durant tota la seva vida, combinant música i poesia, fins l'octubre passat, quan va llançar el seu darrer disc d'estudi "You Want It Darker".

Nascut el 21 de setembre de 1934 a Mont-real (Canadà) en el si d'una família jueva, Cohen va començar de jove a interessar-se per la poesia i, especialment, per l'obra del granadí Federico García Lorca. Després de publicar els seus primers poemaris i poemes i passar una llarga temporada a Grècia, Cohen va debutar en el món de la música amb el disc "Songs of Leonard Cohen" (1967), considerat una obra mestra i que incloïa cançons com "So Long, Marianne" o "Suzanne".

La seva veu greu i profunda i el seu elaborat estil literari, en el qual barrejava reflexions romàntiques amb temes espirituals i existencials, es van obrir pas en una escena folk nord-americana en la qual figuraven també Bob Dylan o Joni Mitchell, entre altres artistes.

La seva lloada carrera, un model de referència per als cantautors de totes les generacions, inclou altres discos molt destacats com "Songs of Love and Hate" (1971), "I'm Your Man" (1988) o "Various Positions" (1985), en el qual apareixia "Hallelujah", una de les seves cançons més populars.

Després d'un retir espiritual durant els anys 1990, Cohen va tornar en els últims anys de la seva vida a l'activitat musical després de saber que el seu representant Kelley Lynch l'havia estafat i deixat a la vora de la ruïna. Des de llavors va publicar "Old Idees" (2012), "Popular Problems" (2014) i el seu epíleg musical "You Want It Darker", llançat aquest mateix any.

Entre els múltiples guardons que va rebre al llarg de la seva trajectòria figura el Premi Príncep d'Astúries de les Lletres que va obtenir en 2011.