Del 21 al 25 de novembre, Figueres respirarà teatre per totes bandes. Amb motiu del centenari del Teatre El Jardí s'ha programat un cicle de xerrades sobre l'escena teatral i la funció dels teatres municipals amb ponents de primer nivell. Així es podrà assistir a converses protagonitzades, entre altres, pel director artístic del Teatre Nacional de Catalunya, Xavier Albertí; la directora general de l'Institut del Teatre, directora teatral i actriu, Magda Puyo; la responsable d'arts escèniques de l'Institut de Cultura d'Olot, Tena Busquets; la gestora cultural Marga Troguet; els directors Joan Ollé i Elisenda Roca; els actors Francesc Orella, Àngels Bassas, David Bagés, Marc Martínez, Àngels Bassas així com tres dels més coneguts dramaturgs catalans de l'escena actual com són Jordi Casanovas, Pau Miró i Iván Morales.

"Volem apropar el públic a l'energia del teatre", explica Txe Arana, coordinadora de la proposta que busca ser "una trobada sincera per captar l'ànima del teatre". Així, doncs, el públic esdevindrà també un element essencial perquè podrà preguntar, discutir i expressar les seves inquietuds als ponents. Totes les xerrades, que es faran a les 8 del vespre, es realitzaran dalt mateix de l'escenari que podrà acollir unes dues-centes persones tot i que hi ha possibilitat d'ampliar l'aforament. "La gent podrà tocar i palpar als protagonistes", reconeix Arana.

Aquestes 'Converses al Jardí' busquen "desviar el focus d'atenció de l'escena cap a parts que no es veuen sovint", explica el regidor de Cultura, Alfons Martínez. En aquest sentit, tots aquells dies es proposaran visites guiades al Teatre de la mà del cap tècnic de l'equipament, Jaume Alsina, així com una trobada exclussivament pensada per a tècnics teatrals. També s'ha previst una xerrada/classe impartida per Àngels Bassas destinada a alumnes de teatre i una conversa sobre la gent de teatre de Figueres, oberta també al públic. "Tot plegat, una excusa per parlar de teatre", certifica Martínez. "Volem incidir en la funció del Teatre Municipal ja que sense ell no hi hauria teatre a la ciutat, fa una funció social importantíssima", afegeix l'alcaldessa Marta Felip.