"Ha estat una magnífica professora que ha marcat a moltes generacions d'alumnes i ha fet una feina extraordinària", reconeixia, divendres passat, el catedràtic Joan Manuel Soldevilla al presentar a Rosa Navarro, catedràtica de literatura i llengua espanyola a la Universitat de Barcelona i una de les més reconegudes especialistes en literatura del Segle d'Or. "Jo visc en el segle XVI", afirmava Navarro davant un auditori principalment nodrit de professors de literatura i d'amants de les lletres. Fins i tot, algun estudiant de secundària. Tots ells assistien al primer acte de les Jornades Cervantes a Figueres.

La xerrada, duta a terme a la sala Toni Montal de la Cate, plena a vessar, va ser molt emotiva. Era la primera vegada que Rosa Navarro oferia una conferència a la seva ciutat natal. "Figueres era, fins ara, per a mi, una casa tapiada (es remet a la seva casa natal) però ara és una sala plena de gent que ha vingut a escoltar-me", afirmà amb un ampli somriure. Navarro va desplegar els seus encants i tots els presents van ser testimonis de la seva intensa personalitat. Va fer vibrar a l'auditori amb la passió que sent pels clàssics i va avançar part dels resultats de la seva darrera investigació al voltant del llibre 'La lozana andaluza'. "És un llibre porno escrit en clau on es parla de moltes putes però que realment no ho són, són soldats, i la protagonista és una transmigració del Gran Capitán (Gonzalo Fernández de Córdoba (un noble i militar castellà)", afirmà contundent tot afegint que era conscient que "en declararan persona non grata però jo no em callo, m'estimo molt al Gran Capitán i més perquè qui el va fastidiar va ser Fernando el Católico".

Durant l'hora que va durar la xerrada, Navarro va parlar del seu estimat Miguel de Cervantes. "Era un perdedor però tots els meus escriptors ho són", reconegué amb emoció Navarro qui va incidir en alguns aspectes de la seva gran novel·la, 'El Quixot de la Manxa', assegurant que la Manxa no li venia donat per la zona geogràfica si no que remet a brutícia. "El llibre de capçalera de Cervantes era 'Tirant lo Blanc' i ell va decidir que el seu heroi es posés una taca en el seu llinatge, va ser una idea boníssima", afirmà Navarro. La catedràtica, autora d'algunes de les millors adaptacions de clàssics per a nens que s'han fet els darrers anys, explicà com Cervantes dominava a la perfecció les tècniques de la novel·la policíaca com ara el suspens, la ironia. "Era tan llest", explicà.

L'acte es va cloure amb l'entrega a Navarro, per part de Soldevilla, del seu expedient acadèmic a l'institut Ramon Muntaner on va excel·lir amb tot de matrícules d'honor. Navarro es va emocionar vivament i va concloure la seva xerrada assegurant que, a ella, allò que li interessa "és la gent a la que li parlo".