L’homenatge al darrer guerriller maqui viu, Quico Martínez (Cabañas Raras, Lleó, 1925), i el reconeixement als escriptors refugiats, de la mà del PEN català, han centrat el sopar literari de la 45 edició dels Premis Octubre, que s’ha celebrat aquest dissabte a la nit a València. Aquests eixos temàtics, que coincideixen amb els congressos de la setmana dels Octubre, han protagonitzat una Nit dels Octubre, que ha tornat a l’Hotel Astòria, on no se celebrava des dels anys 90. El sopar, al qual han assistit unes 250 persones, ha comptat amb presència institucional d’arreu dels Països Catalans. En el marc de la gala, s’ha lliurat el Premi Andròmina de Narrativa a Josep Franco per ‘La vida és dura’. El lleidatà Joan García del Muro ha obtingut el Premi Joan Fuster d’Assaig per ‘Soldats del no-res’ mentre que Rubén Luzón ha estat guardonat amb el Premi Vicent Andrés Estellés de Poesia per ‘Alguna cosa’.

Un dels moments més emotius s’ha viscut amb l’homenatge a Quico Martínez, que ha estat presentat per l’escriptor Afonso Eiré, autor d’ ‘El pilot. El darrer guerriller’. Emocionat, Martínez ha recordat els seus anys de lluita i compromís i s’ha mostrat molt agraït perquè aquest guardó “m’assegura que el poble encara té memòria. Cal seguir recorrent aquest camí per restablir d’una vegada per totes aquest estat de dret que està en la teoria però del què no tothom se’n pot beneficiar”.

Posteriorment, ha estat el torn del reconeixement dels escriptors refugiats, amb una representació del PEN català. La seva presidenta, Carme Arenas, i els escriptors del programa ‘Escriptor refugiat’ han rebut el guardó.

La part més lúdica ha estat marcada per la presència de Màrius Serra, que ha preparat un ‘Enigmàrius’ per als assistents, i també per una escenificació dels poemes d’Estellés. La cantant Marina Rossell i el nou projecte del dolçainer d’Obrint Pas, Miquel Gironès, Xiromita Trad Project, han posat les notes musicals.

La Nit dels Octubre ha comptat amb la presència de la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, en representació de la Generalitat , la directora general de Política Lingüística de les Illes Balears, Marta Fluxà, i el conseller valencià de Cultura, Vicent Marzà. A més, han estat presents el conseller valencià d’Hisenda Vicent Soler, el d’Economia, Rafael Climent i el president de les Corts Valencianes, Enric Morera

En representació del govern valencià, Vicent Marzà ha remarcat la normalitat de la cultura compartida entre el País Valencià, les Illes i Catalunya, exemplificada també en la commemoració del 700 aniversari de la mort de Ramon Llull. Marzà ha indicat que “ja era hora que es poguessin fer les coses amb normalitat” i ha posat l’exemple dels maquis i dels refugiats per remarcar els anys de resistència, també cultural i lingüística que representen els Premis Octubre.

El conseller ha manifestat que “cal continuar lluitant per aconseguir els nostres anhels” i ha assenyalat que el consum cultural ja s’està recuperant al País Valencià. Marzà ha avançat que el govern valencià participarà en fires internacionals “de la mà d’altres governs que comparteixen la nostra cultura”, estar presents als lectorats de valencià a altres territoris i ha anunciat que en properes setmanes hi haurà una trobada entre els consellers de tots tres territoris.