Una fotografia de la Biblioteca de Sarajevo incendiada i derruïda per les bombes sèrbies durant el setge a la capital de Bòsnia és la peça central de l´exposició ´No ens n´oblidem´ del fotoperiodista gironí Miquel Ruiz, inaugurada aquest dijous precisament en el mateix monumental edifici, restaurat l´any 2014. L´exposició "recorda que Catalunya sempre ha estat al costat de Sarajevo i Bòsnia, fins i tot quan la UE els donava l´esquena", ha destacat el conseller d´Afers Exteriors, Raül Romeva. Segons el conseller, les fotografies interpel·len "a seguir perseverant en la construcció de la pau" per recordar "d´on venim i el que no s´ha de tornar a repetir".

La exposició és un recull de 24 imatges del treball de Ruiz a Bòsnia i Hercegovina en ple conflicte bèl·lic, amb fotografies de la vida durant el setge a Sarajevo, els camps de refugiats o les forces de l´ONU, i instantànies dels anys posteriors, quan es van iniciar els reconeixements de les víctimes, especialment les del genocidi d´Srebrenica.

Un somni fet realitat

Un somni fet realitat

Romeva, que precisament va viure a Sarajevo durant un any del conflicte, ha destacat des de la capital bosniana que "Europa va fracassar en molts sentits" durant la guerra dels Balcans. "N´hi ha prou amb pronunciar el nom d´aquesta ciutat, Sarajevo, o recordar la ciutat d´Srebrenica", ha dit el conseller.

"Catalunya sempre ha estat al costat de Sarajevo i Bòsnia"

"Catalunya sempre ha estat al costat de Sarajevo i Bòsnia"

Segons Romeva, "Europa avui ha d´afrontar un destí d´enormes dificultats" i té en la crisi dels refugiats un dels seus majors reptes. "Atendre les persones que ho necessiten era una obligació fa 25 anys en aquesta terra i ho és ara mateix a la mediterrània. Europa s´hi juga la seva credibilitat i el seu futur", ha destacat el conseller.

Visita a l´associació de Divjak

El conseller Romeva també ha visitat aquest dijous la seu de l´associació Obrazovanje Gradi BiH (GBIH), dirigida per l´exgeneral bosnià d´origen serbi Jovan Divjak. L´associació, que en català es tradueix com ´L´educació construeix Bòsnia i Hercegovina´, es dedica a donar suport a les famílies amb nens víctimes de la guerra, i promou la seva educació i formació.

Sarajevo inaugura l'exposició "No ens n?oblidem" del fotoperiodista gironí Miquel Ruiz

Sarajevo inaugura l'exposició "No ens n?oblidem" del fotoperiodista gironí Miquel Ruiz

Divjak, amb qui Romeva s´ha entrevistat, va abandonar l´exèrcit iugoslau per formar part de l´estat major de l´Exèrcit de la República de Bòsnia i Hercegovina i va participar activament en la protecció de Sarajevo durant el setge. Té nombrosos premis internacionals per la seva tasca, entre ells el Premi ´Constructors de la Pau´, atorgat per l´Institut Català Internacional de la Pau (ICIP), i que va recollir al Parlament de Catalunya el 17 de març del 2014.