El poeta navatenc Quim Ponsa (1961) i el multiinstrumentista Albert Cuevas van engegar, fa uns sis anys, una aventura singular que fusiona poesia i música: el duet Ditifet. Fa un temps, Estel·la Rodríguez, professora d´educació especial a Oliva (la Safor) els va conèixer en un recital que van fer a València. Aquest va ser l´inici d´una amistat, però també l´embrió per gestar el llibre 'Gure Ametsa', que inclou poemes de Ponsa i il·lustracions de Rodríguez. El títol en èuscar, que significa ´El nostre somni´, és tota una declaració de principis dels seus creadors. "És un llibre escrit en català i dibuixat en valencià", reconeix Ponsa.

Junts van triar la quarantena de poemes que inclou el llibre i junts van valorar les il·lustracions que apareixen com mimetitzades entre els versos. Són dibuixos a llapis senzills i explícits que evoquen la temàtica dels versos amb els que semblen fusionar-se. El volum, que presenten aquest divendres a les 8 del vespre a Llibres Low Cost a Figueres, i dissabte, a la mateixa hora, a la sala Sindicat de Navata, ha estat autoeditat pels seus autors -"cap editorial vol actualment publicar poesia", reconeix Ponsa- i inclou un pròleg de la poetessa figuerenca Assumpta Estarriol i una introducció de Marina Llopis, que també s´ha encarregat de la correcció.

Un dels interessos de Quim Ponsa és apropar la gent a la poesia. Per això sempre es remet a temes que li són propers a la gent. L´autor, que només escriu poesia, no obvia la temàtica amorosa i social, però també aborda una altra faceta que atrau molt el lector, el vessant humorístic i el que, possiblement, més triomfa en els recitals que ofereix al costat d´Albert Cuevas. Sense desmerèixer la poesia culta, Ponsa ironitza incloent el poema ´L´esbargallofa´, dedicat "als poetes que són tan bons que no se´ls entén gens", i creat amb mots inventats. Assumpta Estarriol adverteix el lector que en el llibre descobrirà "diferents Quims que us sorprendran: des del tendre a ´Paperera de reciclatge´ o a ´Quan plou escric´; el valent, el guerrer pacifista a ´El vell terrorista´; el defensor d´injustícies a ´Ordre d´allunyament´ o el treballador a ´La feina´". Hi ha poemes de Ponsa que també són al·legats contra les versions endolcides de la vida com ´Un cuento´ o d´altres que van a la recerca del jo com ´Present d´indicatiu´.

Animador cultural incansableAquest no és el primer llibre de Ponsa. El 2008 ja va publicar 'Sense més ni més'.

Ha guanyat també quatre premis, tres a escala comarcal i un a escala nacional. Membre de Versus.cat i impulsor del blog de poesia batejat com a Quimgilipoeta, Ponsa és l´ànima de la Nit de la Poesia de Navata que l´any vinent celebrarà els seus vint-i-cinc anys d´història esdevenint la segona trobada poètica més antiga que es fa a l´Alt Empordà després de la Festa de la Poesia de la Societat Coral Erato de Figueres.

De Gure Ametsa se n´ha fet un tiratge petit, de 500 exemplars, i es pot comprar a pocs espais: a Llibres Low Cost de Figueres, a les llibreries d´Oliva i també per Internet, al preu de 12 euros.