El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, inaugurarà el Col·loqui Internacional Walter Benjamin aquest divendres, 30 de setembre, a les 9:30 h a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona.

El col·loqui, organitzat per la Càtedra Walter Benjamin, Memòria i Exili de la Universitat de Girona (CWB) i el Museu Memorial de l’Exili (MUME) -centre adscrit al Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència-, té com a eix temàtic les guerres civils a l’època contemporània i s’inscriu en el programa de commemoració dels 80 Anys de la Guerra Civil, promogut pel Govern de la Generalitat de Catalunya.

Col·loqui Internacional Walter Benjamin

Des de 2009, el Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera (MUME) ha participat en l’organització del Col·loqui Internacional Walter Benjamin que se celebra en record del filòsof berlinès que va morir a Portbou el 26 de setembre de 1940.

Enguany, el debat té per objecte l’anàlisi i discussió de 'Les guerres civils a l’època contemporània'. Uns conflictes que afecten les nostres societats a causa de la memòria controvertida que en perviu com és el cas de la Guerra Civil espanyola. Incideixen també en la mateixa vida actual de milions de persones. Moltes zones del planeta es veuen assolades per una violència interminable que genera grans desastres humanitaris.

Els diferents actes que inclou el col·loqui tindran lloc entre el 30 de setembre i el 2 d’octubre de 2016 i se celebraran a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona i el Centre Cívic Ca l’Herrero de Portbou.

En l’organització del col·loqui hi col·laboren també l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), el Memorial Democràtic, l’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona (EUROM) i la Universitat de Perpinyà Via Domitia. Així mateix, l’organització compta amb el suport de la Diputació de Girona, l’Ajuntament de Portbou, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà i del programa europeu MEFRO (Memòries Europees de les Fronteres) vinculat a la Universitat de Perpinyà

Les llengües del col·loqui seran les originals dels ponents i hi haurà traducció simultània de l’anglès al català, i del català i el castellà a l’anglès.

El dissabte, 1 d’octubre, hi haurà un bus a disposició dels participants i assistents al col·loqui per al desplaçament de Girona a Portbou que sortirà a les 8:30h.

Càtedra Walter Benjamin

La voluntat de la Càtedra Walter Benjamin, a més de difondre la memòria del seu llegat, és connectar el record d’aquest gran pensador que és símbol universal de les persones perseguides per les seves idees, el seu origen ètnic i la seva identitat religiosa. La càtedra impulsa la recuperació de la memòria democràtica en general i la implementació de polítiques públiques de memòria al nostre país.