Amb la voluntat d´incrementar el caràcter de festival literari, sense perdre l´originari de fira, els promotors de Liberisliber de Besalú han gestat, per la nova edició, dos nous premis i han potenciat el vessant més educatiu de la proposta, així com els espais de reflexió d´aquesta festa de les lletres que cada any atrau més públic i editorials independents. Així, aquest dissabte i diumenge es donen cita fins a quaranta-vuit segells, quatre més que l´any passat, arribats principalment de Catalunya, però també de les Balears, Aragó, País Valencià i Madrid.

Els dos nous premis que s´impulsen són de poesia, gènere que el director de Liberisliber, Miquel-Àngel Codes, creu viu en un moment de revifalla. Un, el Francesc Garriga, promogut en col·laboració amb les editorials AdiA, Labreu i Cafè Central, busca potenciar autors inèdits per "contribuir que sorgeixin noves veus". L´altre, el Liberisliber Lira, està pensat per a llibres ja editats. A més, el cartell inclou també un vermut poètic, el Vermuesia, on Anna Gual, Ester Suñé i Tomàs Arias recitaran els seus poemes tot degustant un vermut; així com es presenten els poemaris Arbre de foc d´Agustí Bartra i Cacáhuat. 51 dolços poemes de xocolata armarga de Lluís Riera.

Dins el vessant educatiu, destaquen un primer taller d´iniciació a la novel·la amb Leonardo Cano i la celebració del segon simposi d´educació i edició amb la UdG. Una altra novetat serà la presentació d´una maleta pedagògica per a primers lectors que voltarà per totes les biblioteques gironines i de la qual han tingut cura el Servei de Biblioteques.

Mots, com a punt de partida

Cada any, del cartell de Liberisliber en destaquen xerrades amb figures literàries mediàtiques. Enguany no serà diferent. Així, els assistents podran gaudir amb les paraules de Fernando Arrabal, "una llegenda viva de la literatura europea", com el defineix Codes; Lluís Llach i Xavi Sarrià parlaran sobre el procés d´escriptura; Eduard Sanjuán, Ramón Lobo i David Couso reflexionaran sobre els corresponsals de guerra i, finalment, Mar Coll, Arnau Pons i Íngrid Guardiola indagaran sobre "com ens expliquem i ens expliquem als altres".

Els escriptors seguiran essent els protagonistes del Liberisliber. Així es podrà conèixer l´experiència d´Alícia Kopf, multipremiada per la seva primera novel·la 'Germà de gel'. També hi haurà lloc pels homenatges com el que li dispensaran a Ramon Llull, els poetes Enric Casasses i Josep Pedrals amb la complicitat del dramaturg Jordi Oriol.