Ildefonso Falcones ha recorregut aquest dimecres alguns dels espais on transcorre ´Els hereus de la terra´ (Rosa dels Vents), hereva del l´èxit de vendes internacional ´L´església del mar´. El passeig ha dut l´escriptor i una munió de periodistes i llibreters des de les Reials Drassanes fins al Saló del Tinell, passant per indrets com l´Hospital de la Santa Creu, escenaris tots que prenen protagonisme a la novel·la en detriment de Santa Maria del Mar, ara ja una obra acabada. El periple vital del protagonista, un jove humil que passa de somiar en un futur en la indústria naval a capbussar-se en el món de la vinya, és el fil conductor de l´obra en què, de fet, "el personatge principal torna a ser Barcelona", ha declarat l´autor a l´ACN.

Si el barri de la Ribera era l'epicentre de la primera novel·la, ara ho són el Raval, les Drassanes Reials i l'Hospital de la Santa Creu. 'Els hereus de la terra' se situa a la Barcelona del segle XIV, pocs anys després del moment històric en què culminava 'L'església del mar'. Hugo Llor, un orfe de 12 anys que treballa a les Drassanes Reials a les ordres d'Arnau Estanyol, somia en convertir-se en constructor de vaixells. Però un conflicte entre el seu mentor i la família Puig complicarà les coses i el jove haurà de triar entre la lleialtat a Estanyol i la necessitat de sobreviure. Això canviarà les seves aspiracions professionals i el curs de la seva vida, que es veurà lligat al món del vi.

És per això que l´editorial ha organitzat aquest dimecres una passejada promocional amb l´autor per alguns d´aquests escenaris de novel·la. Des de les Drassanes, la comitiva ha enfilat la Rambla del Raval fins al carrer Hospital, per on ha accedit a l´Hospital de la Santa Creu. Des d´aquí a la Plaça Sant Jaume i, culminant el recorregut, a la Plaça del Rei, seu del Museu d´Història de la ciutat, on s´ha celebrat la roda de premsa.

En declaracions a l´ACN, Falcones ha reiterat que si la novel·la té un protagonista, aquest és Barcelona. "Torno al personatge principal", diu l´autor, matisant la idea que ´Els hereus de la terra´ sigui una continuació en sentit estricte de ´L´església del mar´. "La catedral ja estava construïda, no donava joc ni té el mateix paper; Ara no tracto de construccions sinó del món de la vinya i el vi", avança, recordant que els personatges de la seva primera i exitosa novel·la són aquí secundaris.

Barcelona segueix oferint a Falcones "una sèrie de possibilitats immenses per escriure", i entre aquestes l´escriptor es manté en un període on la ciutat "segueix sent una de les grans d´Europa". D´aquest temps, l´autor aborda la construcció del barri del Raval, el Compromís de Casp o el conflicte papal conegut com el ´cisma d´occident´.

Després d´haver venut milions d´exemplars amb ´L´església del mar´, publicat ara fa deu anys, a l´escriptor no li fa por l´enorme expectativa que ha aixecat la publicació de la seva continuació. "No s´ha de tenir temor, perquè sinó l´opció hagués estat deixar d´escriure en aquell moment, oi?", ha comentat ha dit un Falcones convençut que aquesta nova novel·la també tindrà èxit i agradarà a la gent.

A més, l´autor té bones sensacions, i la satisfacció de veure que 2es pot seguir, que es poden fer més coses i que Barcelona segueix oferint moltes possibilitats". Tantes que no descarta res: "Perquè no seguir, d´aquí deu anys, amb la continuació de la segona", ha aventurat.