“Resistència” és la paraula que defineix la darrera temporada als teatres catalans, ha proclamat la nova presidenta de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya, Bet Orfila, aquest dilluns. En termes absoluts, el nombre d’espectadors va caure lleugerament respecte el curs anterior (-1,3%) trencant la tendència a l’alça dels darrers anys, però això es va produir en una temporada amb menys funcions, reduccions d’aforaments i fins a 10 sales o espais teatrals menys. L’altra cara de la moneda és l’índex d’ocupació, que s’eleva fins al 62,5% (un increment de gairebé 5 punts,) i la recaptació econòmica, de 59,08MEUR, un creixement que s’explica en bona mesura per l’augment del preu mitjà de les entrades.

“El teatre resisteix per quart any consecutiu l’impacte negatiu de la pujada de l’IVA i la crisi econòmica; Hem batallat una temporada més i hem aconseguit mantenir el nivell de qualitat i interès, i la complicitat amb el públic”. Així ha valorat la nova presidenta d’ADETCA, Bet Orfila, la darrera temporada teatral als teatres catalans. Segons ha indicat, va ser un curs en què el conjunt del sector “ha demostrat que aconsegueix mantenir el nombre d’espectadors, incrementa l’índex d’ocupació i la recaptació global”.

De fet, el nombre total d’espectadors cau lleugerament (uns 30.000 menys que la temporada 2014/15), si bé és cert que també el nombre d’espectacles i de funcions ha estat menor (prop de 400 menys) i també l’aforament total dels teatres catalans ha disminuït per tancament de sales o reducció d’espais. En tot cas, enguany no se superarà la xifra d’espectadors del darrer curs, com venia passant els últims quatre anys, marcats per una tendència a l’alça després d’haver tocat fons l’any 2012.

Des d’ADETCA han destacat aquest dilluns l’increment de l’ocupació mitjana de les sales (d’un 57,5% a un 63,5%), així com el fet que la recaptació global del sector ha estat notablement superior al darrer curs. En total, els teatres catalans van obtenir a taquilla 59,08MEUR, això és, gairebé un milió i mig més que la temporada 2014/15. L’explicació és el preu mitjà de les entrades, que va passar de 19,7 euros a 21,4 euros.

A Catalunya es van programar la temporada 2015/16 un total de 1.166 espectacles (100 menys) i gairebé 400 funcions menys. Un 80% dels espectacles van ser produccions catalanes, i els espectadors van assistir a un 48% d’espectacles en català, un 33% en castellà i un 19 en altres idiomes o muntatges sense text. En relació a altres temporades, el percentatge d’autoria catalana es manté a l’entorn del 50%.

Els teatres que han tingut més espectadors de pagament són, en aquest ordre, el Gran Teatre del Liceu, el Teatre Tívoli i el Poliorama. Al seu torn, els espectacles més vistos de la temporada van ser els musicals ‘Mama Mia’ (101.000 espectadors) i ‘Mar i Cel’ (60.000), i la comèdia ‘Antónimos’, de Los Morancos.

‘Catalunya aixeca el teló’, amb Guillem Albà

Guillem Albà dirigeix i presenta la Gala d'enguany de ‘Catalunya Aixeca el Teló tindrà’, que se celebra aquest mateix dilluns al vespre al Teatre del Liceu. L'acte, ideat i dirigit per l’actor comptarà amb la música en directe de La Marabunta i les coristes The Sey Sisters, i una gran participació de cares conegudes com a convidats de l'espectacle. Serà com sempre un muntatge en format ‘late night’ televisiu, i és que la gala es transmet en directe per TV3.

Un espectacle de teatre en format late night show televisiu (o un xou televisiu portat al format teatral), en un escenari incomparable com és el