El baríton alemany Matthias Goerner ha tornat a omplir la canònica de Vilabertran en el marc de la 24ena edició de la Schubertíada. Un festival que ja té a l'artista com un dels imprescindibles, ja que Goerner va actuar en la primera edició i ha repetit en 21 ocasions. Les entrades per al concert d'aquest dissabte fa dies que estan exhaurides. El baríton ha actuat acompanyat al piano del seu compatriota Alexander Schmalcz i han escollit un repertori inèdit centrat en peces de Berg, Schumann, Wolf, Xostakóvitx i Brahms. El director de la cita, Jordi Roch, destaca la bona relació que hi ha amb l'artista, que també els assessora a l'hora de fer la programació. El públic que ha quedat fora té una segona oportunitat de veure Goerner, ja que dilluns torna a actuar a Vilabertran amb un repertori d'obres de Beethoven.

Matthias Goerner va actuar en la primera edició de la Shubertíada de Vilabertran. Tenia 19 anys i era la primera vegada que sortia d'Alemanya per actuar. "Ell era un artista de l'Alemanya de l'Est i per a ell va ser com un somni", recorda el director, Jordi Roch. Des de llavors, ha estat en pràcticament totes les edicions i, en nombroses ocasions, ha fet més d'un concert.

El baríton és, per tant, un dels artistes més esperats pels seguidors de la Shubertíada. La resposta del públic no s'ha fet esperar i les 300 entrades estan exhaurides des de fa dies i en queden ben poques per a l'actuació de dilluns, on el repertori serà íntegrament de Beethoven. L'artista és present habitualment als grans festivals i auditoris com el Wigmore Hall de Londres o el Carnegie Hall de Nova York però manté el lligam amb Vilabertran.

Segons reconeix Roch, no només hi ve a actuar sinó que assessora i ajuda a l'organització de l'esdeveniment. "Aquest contacte amb els artistes que tenen una fidelitat venint cada any aquí és molt rendible des d'un punt de vista cultural", ha remarcat el director.

El baríton alemany Matthias Goerner omple la canònica de Vilabertran

El baríton alemany Matthias Goerner omple la canònica de Vilabertran

Aquest dissabte, Goerner ha seleccionat un repertori de diversos compositors. Concretament, ha interpretat Vier Gesänge, op. 2, d'Alban Berg; Dichterliebe, op. 48, de Robert Schumann; Drei Gedichte von Michelangelo, d'Hugo Wolf; Suite a partir de poemes de Michelangelo, op. 145 (selecció), de Dmitri Xostakóvitx i Vier ernste Gesänge, op. 121, de Johannes Brahms. "És un repertori molt poètic i especialment fet per a la Shubertíada", remarca el director.

Camí del rècord de venta d'entrades

Tot i que encara queda una setmana de festival, el nombre d'entrades venudes ja ha superat les de tot l'edició del 2015. El coordinador de la Shubertíada, Víctor Medem, ha destacat que l'encert en la programació i una promoció més intensa han estat factors per fer créixer el ritme de venda d'entrades. A més, assenyala que no només es venen més entrades dels grans noms dels festival sinó que altres actuacions de músics gironins també tenen molt bon aforament.

"Tenim una programació molt atractiva", reconeix Medem, que posa com a exemple el debut a l'estat espanyol del tenor Mauro Peter que va fer que vingués públic fins i tot de fora de Catalunya. "El públic melòman es mou quan vol veure coses bones", conclou.

Per la seva banda, el director i president de l'Associació Franz Schubert, Jordi Roch, ha explicat que ja estan treballant en la celebració dels 25 anys del festival. Una de les actuacions ja confirmades és la que farà el Quartet Casals de la integral dels quartets de Beethoven. Aquest quartet de corda també és un dels imprescindibles del festival. Per a Roch, aquest concert ha de servir per captar encara més públic internacional.