La mostra, que es va inaugurar el passat mes de juny al claustre de la Diputació de Girona, es podrà veure a la sala d'exposicions de la Médiathèque de Perpinyà, del 27 d'agost al 17 de setembre, coincidint amb el festival mundial de fotoperiodisme Visa pour l'Image.

La mostra és la guanyadora de la i un cop s'hagi pogut veure a Perpinyà començarà un cicle itinerant per diferents sales catorzena convocatòria del Joves Fotògraf(e)s de les Comarques Gironines, impulsada per INSPAI,d'exposicions de les comarques gironines.

El projecte

L'exposició consta d'un conjunt de trenta fotografies en color, per mitjà de les quals Marina Calahorra deixa constància de la vida quotidiana dels mentawai. Durant anys, aquesta tribu indígena ha viscut d'acord amb els costums, la ideologia i els hàbits propis, fins que fa aproximadament vint anys un grup de missioners cristians van aparèixer a l'illa i els van suggerir de convertir-se a la seva religió.

Aquests, però, no van intentar canviar els costums dels mentawai, a diferència del grup islàmic que ha aparegut a l'illa aquest últim any.

La construcció d'una mesquita enmig de la selva ha estat el primer pas del llarg projecte d'aquest grup islàmic per desenvolupar l'illa. Fer que les dones es tapin, que els nens vagin vestits, que es construeixi una escola on s'inculquin els valors de l'islam o que es disposi d'electricitat, de motos o de telèfons mòbils són algunes de les seves propostes.

Per desgràcia, el que s'amaga darrere d'aquest pla no és sinó una altra maniobra del govern per reubicar els nadius en altres zones i poder així explotar la selva plantant-hi palmeres d'oli, tal com ja es fa, d'uns anys ençà, a la resta d'Indonèsia. La diferència és que a l'arxipèlag de Mentawai encara s'és a temps d'evitar un nou desastre mediambiental.

Joves Fotògraf(e)s de les Comarques Gironines

El cicle expositiu Joves Fotògraf(e)s de les Comarques Gironines és un projecte impulsat per INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, que va néixer l'any 2001 amb la voluntat de crear un espai de trobada de l'obra de fotògrafs i fotògrafes de les comarques de Girona i fer-ne difusió per acostar al gran públic la fotografia des de totes les vessants.

Per als autors, es persegueix la promoció i la projecció professional de la fotografia a diferents nivells, i als ajuntaments, se'ls ofereix, per mitjà de l'Oficina de Difusió de la Diputació de Girona, una proposta cultural que es compon d'una exposició itinerant i del catàleg corresponent.

Festival Off

El Festival Off és una proposta organitzada per la Cambra de Comerç i l'associació de comerciants Les Vitrines de Perpignan, amb la col·laboració oficial de Visa pour l'Image, que des de l'any 1995 té lloc durant les mateixes dates.

L'exposició es podrà veure els dimarts, dimecres, divendres i dissabtes, de 10 a 18 h, i els dijous, de 13 a 18 h.

També es projectaran les imatges de l'exposició a la Nit de l'Off, que se celebrarà el 7 de setembre, a les 21 h, a la plaça de la República.