L'actor nord-americà Ethan Hawke, quatre vegades nominat als Oscar, rebrà el Premi Donostia en la 64 edició del Festival de Cinema de Sant Sebastià, que s'inaugurarà el 16 de setembre.

Hawke es converteix així en el segon premi Donostia d'aquesta edició, després del concedit a l'actriu nord-americana Sigourney Weaver.

Ethan Hawke rebrà el guardó en reconeixement a la seva "il·lustre trajectòria professional" el dissabte 17 de setembre, abans de la projecció de la seva última pel·lícula, "The Magnificent Seven" (Els set magnífics) , ha informat el Zinemaldia en un comunicat.

La trajectòria de Hawke, que abasta tres dècades, ha consolidat la seva reputació com a artista veritablement polifacètic, que ha assumit reptes com a guionista, director, novel·lista i actor tant en el teatre com en el cinema.

El lliurament del premi Donostia tindrà lloc a la segona jornada del festival, durant el passi de gala de la pel·lícula, "The Magnificent Seven", l'última col·laboració de Ethan Hawke amb el director nord-americà Antoine Fuqua.

El film, que es projectarà a Sant Sebastià, després de clausurar el Festival de Venècia, és una nova versió de la pel·lícula de John Sturges de 1960, basat en l'obra d'Akira Kurosawa "Shichinin no Samurai / Seven Samurai" (Els set samurais) .

Hawke protagonitza aquest llargmetratge, al costat de Denzel Washington, Chris Pratt i Vincent D'Onofrio.

El Festival de Sant Sebastià ha recordat que va ser l'oscaritzat drama "Dead Poets Society" (El club dels poetes morts), el que va catapultar la carrera d'Hawke com a actor.

En la seva trajectòria cinematogràfica, Hawke ha col·laborat en diferents produccions amb el cineasta Richard Linklater, entre elles "Boyhood" (Moments d'una vida, 2014) per la qual va ser nominat com a millor actor de repartiment als Oscars.

En un altre dels seus memorables projectes amb Linklater, Hawke va protagonitzar juntament amb Julie Delpy la lloada pel·lícula "Before Sunrise" (Abans de l'alba) i les seves dues seqüeles, "Before Sunset" (Abans de la posta) i "Before Midnight" (Abans del vespre ).

El trio va escriure conjuntament els guions de "Before Sunset" i "Before Midnight" i va rebre sengles nominacions als Oscar i als Premis Independent Spirit per tots dos guions.

Hawke va rebre el 2002 la seva primera nominació a l'Oscar com a millor actor de repartiment pel seu treball en l'oscaritzada cinta d'Antoine Fuqua, "Training" Day (Dia d'entrenament), en la qual també actua al costat de Denzel Washington.

En la seva trajectòria cinematogràfica figuren a més títols com "Good Kill", "Reality Bites", "Great Expectations", "Hamlet", "Gattaca", "Brooklyn 's finest", "The Purge" o "Abans que el diable sàpiga que has mort ".

Aquest nou premi Donostia del Zinemaldia ha protagonitzat aquest any una de les seves actuacions més notables i aclamades per la crítica, la del difunt Chet Baker en la pel·lícula de Robert Budreau "Born to Be Blue".

No obstant això, Hawke és molt més que un actor ja que sempre ha compaginat el seu treball d'interpretació amb la seva afició per escriure i explicar històries.

Autor de quatre novel·les, entre elles "Indeh" (2016), que va aconseguir la primera posició de la llista de supervendes ( "bestsellers") del "New York Times", Hawke va dirigir en 2015 el seu primer documental "Seymour: An introduction", un retrat intimista sobre la vida del llegendari pianista i professor Seymour Bernstein.

El Festival de Sant Sebastià va inaugurar la seva edició de l'any passat amb "Regression" d'Alejandro Amenábar, una pel·lícula protagonitzada pel propi Hawke, qui no va poder viatjar llavors a la capital donostiarra per estar gravant precisament "The Magnificent Seven" amb la qual recala, aquest any sí, a la 64 edició del Zinemaldia en què recollirà el seu Premi Donosti.