Una de les muses de la Schubertíada, la soprano Juliane Banse, ha tornat a Vilabertran per encetar les nits íntimes de música i poesia 24 anys després de fer-ho per primer cop. "Ens fa molta il·lusió perquè va inaugurar el festival fa 24 anys, quan era una cantant molt jove que havíem descobert a Àustria, i des de llavors ha fet una carrera brillantíssima", ha destacat el director artístic del festival, Jordi Roch.

Acompanyada al piano per Wolfram Rieger, la soprano ha desplegat un repertori amb lieds de Johannes Brahms, Henri Duprac i, per tancar la vetllada, peces de Franz Schubert. "Ha fet un repertori molt variat, amb algunes cançons molt conegudes però altres que són fruit de la recerca i l'aprofundiment en les obres de Schubert", ha detallat Roch.

Les Schubertíades eren originàriament unes reunions d'amics de Franz Schubert integrades per músics, pintors, poetes i melòmans que es reunien a Viena per conèixer i explorar la música i la poesia. Inspirat en aquelles trobades artístiques, Vilabertran acull any rere any una de les cites més importants per als amants de Schubert: un festival que gira entorn a la seva figura i que recupera aquest tipus de trobades íntimes lligades a l'art.

El concert inaugural de la 24a edició del cicle ha portat, de nou a Vilabertran, una de les muses de la Schubertíada, la soprano alemanya Juliane Banse. "Era una cantant molt jove quan la vam descobrir i, des d'aleshores, ha fet una carrera brillant, estem molt contents que es mantingui fidel a Vilabertran i que vingui amb un repertori tant interessant", ha afirmat Roch.

Acompanyada al piano per Wolfram Rieger, la soprano ha escollit peces de Johannes Brahms i d'Henri Duparc per encetar el recital. L'ha tancat amb alguns lieds de Schubert. Els lieds són un tipus composicions de les quals Schubert era el màxim exponent que consistia en posar música a poemes. "Que la música formi part de l'essència de la poesia, aquí és on radica la màgia i la dificultat", ha explicat el director del festival, Jordi Roch.

La Schubertíada ha començat aquest dijous i s'allargarà fins al 3 de setembre. Durant deu dies combinarà les actuacions amb conferències al voltant del programa. Roch ha explicat que no es conformen només amb programar propostes de qualitat sinó que, seguint l'estela de Banse, volen donar a conèixer nous talents. Entre les "estrelles de demà" debuten aquest any el tenor Mauro Peter, la soprano Anna Lucia Richter i el pianista Daniel Kharitonov.

També torna a Vilabertran un altre dels habituals de la Schubertíada, Matthias Goerne. En aquesta edició del certamen dedicat al lied i específicament a l'obra de Schubert hi participen així dos clàssics. A banda del recital inaugural, Banse oferirà un segon concert amb el baríton Adrian Eröd interpretant Schumann i Mendelssohn.

L'altre convidat il·lustre, el baríton Matthias Goerne, també actua per partida doble i amb dos programes ben diferents, acompanyat d'Alexander Schmalcz interpreta Berg, Schumann, Wolf, Xostakóvitx, Brahms i Beethoven .