L'escriptor barceloní Víctor Mora, pare del personatge de còmic ‘El Capitán Trueno', ha mort aquesta matinada als 85 anys, segons han confirmat la Fundació Víctor Mora i l'Ajuntament de l'Escala, on està ubicada. A banda del ‘Capitán Trueno', Mora va crear també altres personatges de còmic de relleu del tardofranquisme com ‘El Jabato', ‘El Corsario de Hierro' o ‘El cosaco verde'.

Mora havia treballat a l'editorial Bruguera des dels anys 50 del segle passat i a banda de la faceta d'historietista era autor d'una trentena de llibres, novel·les i contes en castellà, català i francès. Militant d'esquerres, Mora havia estat exiliat a França fugint de la dictadura franquista.

Nascut a Barcelona i de formació autodidacta (va deixar l'escola als onze anys), va aprendre llegint llibres d'aventures i còmics. Amb vint anys va ser contractat per l'editorial Bruguera com a redactor i traductor on va crear, entre d'altres, els personatges de còmic ‘El Capitán Trueno' i ‘El Jabato', que li donaren fama arreu de l'Estat.

Com a escriptor, la primera novel·la que va publicar va ser ‘Els plàtans de Barcelona', censurada per la dictadura i publicada en francès el 1966 a París. Fins al 1972 no es va publicar en català. Es tracta de la primera part d'una trilogia que va completar amb ‘París flash-back', el 1978, i ‘El tramvia blau', el 1985.

Segons una nota de premsa conjunta de la Fundació Víctor Mora i l'Ajuntament de l'Escala, tota la seva obra esdevé un retrat del segle XX “des d'una òptica progressista i sense concessions”. Mora ha estat traduït a l'alemany, el búlgar, el castellà, el francès, l'hongarès, el portuguès, el romanès, el rus i el txec.

En el vessant polític, va militar en el PSUC, fet que el va dur a la presó el 1957 i a l'exili a França entre el 1963 i el 1968. L'any 1991 el govern francès el va nomenar Cavaller de l'Orde de les Arts i les Lletres. El 1997 se li va concedir la Creu de Sant Jordi.

La vila de l'Escala acull la Fundació Víctor Mora, constituïda fa deu anys, amb els objectius de preservar, difondre i propiciar l'estudi de l'obra de Víctor Mora en tots els seus vessants. Enguany, el premi de narrativa breu Víctor Mora arribarà a la 18a edició.

La vetlla es durà a terme al tanatori de la Ronda de Dalt, sala 5, de Barcelona, aquest dijous de 10.30 h a 22.00 h. I la cerimònia, divendres, a les 10.00 h, al mateix tanatori.

Tant els responsables de la fundació com els de l'Ajuntament de l'Escala han expressat el “més sentit condol” a la família i amics de Víctor Mora, “tot un referent cultural del país”.